Opinii și Editoriale

Despre criza economica, asistenta financiara externa si plecarea comunistilor de la putere

TIMPUL continua sa publice unele puncte de vedere expuse in cadrul emisiunii radiofonice „Dezbateri si sinteze de politica externa”, pusa pe post la „Vocea Basarabiei” in fiecare zi de duminica. In editia din 16 septembrie, Nicu Popescu, expert la Consiliul European pentru Relatii Externe de la Londra, Vlad Lupan, expert independent, si Victor Chirila, director executiv interimar APE, au dezbatut probleme privind situatia in care se afla R. Moldova. Emisiunea este realizata de Asociatia pentru Politica Externa (APE) in colaborare cu Agentia de stiri si analize Imedia si cu asistenta Fundatiei germane „Friedrich Ebert Stiftung” (FES).

 

DESPRE ASISTEN?A FINANCIARa EXTERNa

Nicu Popescu: Succesul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) va depinde de capacitatea ei de a promova o politica externa care ar crea conditiile necesare pentru scoaterea RM din criza. AIE va trebui sa se mobilizeze pentru a face posibila acordarea unui ajutor extern pentru RM atat din partea FMI, UE, cat si din partea SUA. In acest context, va trebui sa se miste foarte rapid spre crearea unui spatiu mediatic pluralist, crearea unui context intern democratic, inclusiv lupta foarte drastica cu coruptia si indeplinirea altor conditii pe care puterea comunista le-a ignorat. Exista, insa, si riscul unui „scenariu ucrainean”. Dupa „revolutia portocalie”, in Occident a existat foarte multa bunavointa fata de Ucraina, insa din cauza instabilitatii interne, din cauza ca autoritatile „oranj” din Ucraina nu au luptat cu coruptia, nu au reformat o buna parte din sistemul de guvernare, Ucraina nu a putut beneficia de acea asistenta pe care UE si SUA ar fi fost gata sa i-o acorde. Si in cazul RM exista pericolul ca insuficienta de incredere dintre principalii actori politici, atat in cadrul AIE, cat si dintre Alianta si PCRM, poate duce la o situatie in care RM sa nu poata beneficia de asistenta occidentala.

Vlad Lupan: Finantarea internationala va veni in RM in orice circumstante, doar ca ea va fi diferita si va depinde de aceste circumstante. Pentru moment, in situatia in care se prefigureaza o guvernare democratica, putem vedea ca organismele internationale sunt relativ binevoitoare fata de guvernul nou. FMI-ul deja transfera bani in RM. UE este gata sa intervina cu instrumentul de stabilitate si pregateste o asistenta financiara pentru RM, care nu e atat de mare, insa este importanta intr-o perioada de criza economica. Dar trebuie sa intelegem bine ca aceste transferuri nu se vor intampla peste noapte.

Nicu Popescu: Actorii politici din RM trebuie sa-si dea foarte bine seama de un lucru: AIE nu va primi asistenta externa pentru ca un politician sau altul din aceasta Alianta are ochi frumosi sau vorbeste bine engleza. Alianta va primi asistenta externa daca va implementa reforme, daca va lupta cu coruptia, daca va liberaliza sistemul politic din RM. Occidentul nu se angajeaza intr-un joc geopolitic in aceasta regiune. Occidentul nu este apriori impotriva comunistilor. Asistenta pe care RM o va putea mobiliza va depinde de vointa de reformare manifestata de actualul guvern si cred ca acesta este principalul test. Bunavointa exista, insa nimeni nu va face cadouri.

Victor Chirila: Evident, asistenta pe care Occidentul este gata sa ne-o ofere trebuie conditionata foarte strict de progresele in domeniul reformelor pe care ne-am angajat sa le implementam. In acelasi timp, insa, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca ne aflam intr-o situatie inedita, intr-o criza economica si financiara care apasa tot mai mult asupra RM si aici cred ca este nevoie de un fel de indulgenta din partea organismelor financiare internationale. Conditionarile trebuie sa vizeze reformele pe termen mediu si lung, nu cele pe termen scurt. RM si AIE au nevoie de un credit de incredere din partea Occidentului si de sustinere, pentru ca aici este vorba nu numai de imaginea si prestanta Aliantei, dar si de imaginea Occidentului si, inainte de toate, a UE. Sa nu uitam ca RM face parte din Parteneriatul Estic. Or, daca UE doreste ca aceasta noua initiativa sa aiba succes, ea trebuie sa inteleaga ca aici, in RM, in joc este si propria sa credibilitate. Este nevoie de intelegerea faptului ca oamenii din RM au mizat pe o noua generatie de politicieni, care sunt atasati de valorile europene si sunt gata sa mearga pana la capat in procesul de integrare europeana. Daca va suferi credibilitatea UE, va suferi si credibilitatea acestor politicieni.

DESPRE TERGIVERSAREA DE CaTRE PCRM A TRANSFERULUI PUTERII

Vlad Lupan: Partidul Comunistilor taraganeaza transferul democratic de putere in cadrul unui joc politic ce are drept scop provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Atitudinea negativa a PCRM vizavi de stabilitatea politica in RM demonstreaza ca acest partid este interesat de mentinerea la putere si nu de stabilitatea pe care a speculat-o chiar el. Acum comunistii incearca sa se debaraseze de orice responsabilitate pentru lipsa unor politici economice si masuri anticriza din timpul guvernarii lor si sa puna responsabilitatea doar pe umerii liberalilor si democratilor. Deci, nu mai vorbim despre niciun fel de opozitie constructiva din partea PCRM. Este vorba de o pozitie distructiva.

Nicu Popescu: Cred ca PCRM se afla in deruta. Nu cred ca are o foaie de parcurs pentru urmatoarele doua-trei luni. La fiecare doua-trei zile, tactica sufera schimbari impuse de circumstante. Trebuie, insa, sa tinem cont de faptul ca PCRM ramane o piesa foarte importanta in mozaicul politic din RM. Fara reformarea PCRM sau in pofida PCRM, consider ca RM nu poate avansa pe fagasul integrarii europene. Si asta pentru ca nu poti transforma RM intr-un stat european in conditiile in care aproape jumatate din parlament nu se simte inclus in acest proces. AIE va trebui sa gaseasca acea reteta de succes care-i va permite, pe de o parte, sa demonteze sistemul politic monopolist, edificat in RM in ultimii ani, iar, pe de alta parte, sa incurajeze reformarea PCRM.

Victor Chirila: Cred ca PCRM are doua cai in fata. Una rationala, si anume, trecerea in opozitie constructiva, votarea presedintelui RM, participarea la formarea institutiilor statale – a unor institutii stabile, care sa inspire incredere partenerilor externi, potentiali donatori de asistenta – si, in acelasi timp, sa se concentreze pe o monitorizare, supraveghere atenta a actiunilor Aliantei si, daca este necesar, fara indoiala, sa critice si sa aduca la cunostinta opiniei publice acele derapaje pe care le va inregistra Alianta.
A doua cale mi se pare una imprevizibila. Si aici ma refer la posibilitatea escaladarii situatiei de catre comunisti, ceea ce ar insemna, in fond, alegeri anticipate. Mi se pare ca este o strategie gresita, plina de necunoscute si, in fond, aceste necunoscute ar putea sa-i joace festa Partidului Comunistilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *