Femeia

Despre noi, femeile

Pentru noi ai început războaie și s-au încheiat armistiții. Despre noi, știm că putem oferi dragoste nemărginită, știm că răbdarea noastră poate muta munții din loc, iar un zâmbet al nostru topește inimi. Și totuși, noi despre noi înșine, nu știm prea mare lucru. Am decis să adun în câteva rânduri cele mai interesante informații despre noi, femeile…

Cele mai înalte două scoruri înregistrate la testul IQ (testul standard) au fost atinse de femei.

Femeile realizează 66% din munca din întreaga lume, dar primesc doar 11% din veniturile globale și dețin doar 1% din pământuri.

În toate regiunile R. Moldova, rata de angajare a bărbaţilor e mai înaltă (40,9%) în comparaţie cu cea a femeilor (36,4%). În schimb, nivelul de instruire al femeilor angajate e mai ridicat, cele mai multe având studii superioare.

În lume, sunt cu 6 milioane mai multe femei decât bărbați. Și asta pentru că femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

În țara noastră, la fiecare 1000 de bărbaţi revin 1080 de femei. Asta înseamnă că cel puţin 8% din femei sunt singure şi îşi câştigă existenţa de sine stătător.

În medie, în R. Moldova, un bărbat câştigă cu 820 de lei mai mulţi decât o femeie.

Violența omoară una din trei femei în întreaga lume și cauzează mai des moartea femeilor de 15-44 de ani sau dizabilitatea acestora decât cancerul, malaria, accidentele în trafic sau războaiele.

Prima țară care a oferit femeilor dreptul la vot, în perioada modernă, a fost Noua Zeelandă, în anul 1893.

Primul roman scris vreodată, Genji monogatari, a fost publicat de scriitoarea japoneză Murasaki Shikibu. Romanul are în traducere peste 1000 de pagini și peste 400 de personaje.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *