Timpul.md

Bună Dimineața 28 Martie 2013 | 07:01

Despre patriotism și „patrioți”

Faptul că ziua de 27 martie trezește emoții în mințile și sufletele basarabenilor, la 95 de ani de la actul unirii cu România, e o dovadă că, în ciuda eforturilor sovietice de alienare identitară a populației, efectele minciunilor istoriografiei bolșevice nu sunt incurabile. 

Microbul urii față de români, inoculat cu consecvență și în supradoze, din pruncie și până la senectute, nu a atacat organele vitale ale conștiinței de neam a moldovenilor din stânga Prutului. Așa că nu e de mirare că ultimii „viruși” ai infecției comuniste încearcă noi metode de a înșela vigilența sistemului imunitar al subiecților. Așa-zisul patriotism național moldovenesc pe care îl propun acești „bacili” este una dintre metode. Folosind de-a valma personalități, toponime, fapte și momente istorice, care nu au nicio legătură aparte cu bucata aceasta de pământ extrasă din contextul provinciei istorice a Moldovei, parte a României, ei nu urmăresc decât să resusciteze ura despre care vorbeam mai sus. 

Nici gând de a priva cetățenii R. Moldova de dreptul la patriotism - așa cum îl au toți locuitorii provinciilor românești istorice, ardeleni, bănățeni, olteni, munteni și, mai ales, cele 6 milioane de moldoveni de dincolo de râu. Vorbim însă de patriotismul local, cel care nu învrăjbește, ci ne adună pe toți în jurul mândriei de a face parte dintr-un neam românesc atât de bogat în tradiții, cultură, oameni și locuri minunate. Pentru că, asociat cu ură, patriotismul se desfigurează în șovinism. Iar șovinismul este „patriotismul” proștilor. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus