Timpul.md

Bună Dimineața 13 Iunie 2013 | 07:00

Despre priorități și visuri

Integrarea europeană este abia a treia pe lista de priorități a guvernului Leancă pentru primele 100 de zile de mandat.  

Departe de gândul că predecesoarele europenizării în topul grijilor cabinetului – eradicarea corupției și crearea de locuri de muncă noi - sunt mai puțin importante, însă cred că, având în vedere faptul că mai sunt doar cinci luni, respectiv vreo 150 de zile până la Vilnius, poate ar fi fost mai normal ca reformele necesare unui succes la summit erau prioritare.
Mai ales că, judecând drept, rezolvarea problemelor mari ale R. Moldova sunt strâns legate de apropierea de structurile Uniunii Europene. Atât lupta anti-corupție, cât și crearea locurilor de muncă sunt posibile doar cu ajutorul experienței țărilor prospere din comunitatea europeană. Instituții funcționale, capabile să se ia la trântă cu fenomenul generalizat al corupție, precum și investiții străine serioase, sunt posibile doar în climatul de siguranță oferit de zona de influență a civilizației occidentale. Fără aceste ingrediente, proiectele lui Leancă sunt doar visuri, bune de adormit poporul la știrile de seară.
Despre restul obiectivelor, care nu au mai urcat pe „podiumul” priorităților pentru următoarele trei luni și un pic, ce putem spune, în afară de faptul că arată bine… pe hârtie? Un pariu riscant pe care și-l propune premierul, un rămășag pe care sunt sigur că l-ar ține orice moldovean cu șeful guvernului și pe care oricare dintre noi, scepticii, l-am pierde cu mare bucurie în favoarea lui Leancă.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus