Actualitate

Destine sfarmate de justitia comunista

Pe vremea cand isi exercita functia de primar al comunei Gura Galbena (2003-2005), Constantin Marza a fost condamnat de Judecatoria raionului Cimislia la doi ani de puscarie pe motiv ca ar fi vandut ilegal un lot de pamant, iar Curtea de Apel Chisinau, la rejudecarea cauzei, i-a mai adaugat un an.

Povestea lui Constantin Marza a inceput in 2003, cand i-a vandut lui Anatolie Cacicovschi 0,08 ha de pamant pentru constructia pietei agricole din localitate. „Parcela de pamant nu avea nicio intrebuintare si, prin decizia Consiliului satesc, am convenit sa o vindem pentru constructia pietei agricole”, imi povesteste Constantin Marza. Judecatoria Cimislia l-a acuzat pe Marza, persoana cu functie de raspundere, ca a modificat decizia Consiliului local Gura Galbena nr. 6/8 din 25 iulie 2003 cu privire la constructia pietei agricole, inscriind in continutul actului de vanzare-cumparare in loc de suprafata de 0,08 ha, suprafata de 0,18 ha.

Instanta isi mai argumenteaza acuzatiile prin aceea ca decizia consiliului a fost falsificata prin nerespectarea unui anumit termen, deoarece potrivit art.24 al Legii cu privire la administratia publica locala, deciziile consiliului local se semneaza in cel mult cinci zile de la data desfasurarii sedintei si se contrasemneaza de secretarul consiliului, iar in cazul imposibilitatii de a semna actele, consiliul numeste un consilier care le semneaza in locul presedintelui de sedinta. Astfel, la 30 decembrie 2005, Constantin Marza este condamnat la doi ani de inchisoare cu privarea de dreptul de a ocupa functii de raspundere in cadrul autoritatilor si administratiei publice locale pe durata termenului de detentie.

„Dosarul penal si toate controalele au fost efectuate la comanda deputatului comunist Iosif Chetraru, care promisese ca ma va destitui din functia de primar prin decretul fostului presedinte Vladimir Voronin. Asta pe motiv ca nu am organizat intalnirea cetatenilor cu deputata Eugenia Ostapciuc in timpul campaniei electorale din 2005. Intre timp, consilierii comunisti scriau in instanta de judecata petitii in care ma acuzau de diferite ilegalitati”, ne povesteste Constantin Marza. Deocamdata, nu am reusit sa-l gasim pe Chetraru pentru a confirma sau infirma spusele lui Marza. Cert este ca Iosif Chetraru, deputat PCRM, a fost decorat la 17 aprilie 2009 cu Ordinul „Gloria Muncii”, pentru merite in perfectionarea legislatiei si activitate organizatorica si obsteasca prodigioasa.

Pe parcursul mandatului, primarul Marza a fost terorizat permanent de institutiile statale. Timp de doi ani a avut doua controale de la Curtea de Conturi, doua de la Departamentul control si revizie, politia economica si de cateva ori de la procuratura raionala care i-a si intentat un dosar penal pentru „abuz de putere”.

Dupa ce a aflat ca urmeaza sa fie intemnitat, primarul Marza a atacat decizia Judecatoriei Cimislia la Curtea de Apel Chisinau. Culmea este ca aceasta instanta, la rejudecarea cauzei, in loc sa anuleze decizia primei instante, i-a mai adaugat un an pe baza art.84 al Codului Penal, pentru vanzarea ilegala a terenului.

Invinuitul s-a aratat socat de decizia Curtii de Apel si a hotarat sa-si faca dreptate la Curtea Suprema de Justitie. Concomitent a trimis o multime de scrisori pe adresa presedintelui de atunci al parlamentului, Marian Lupu. Desi termenul de depunere a recursului este de doua luni, Constantin Marza sustine ca nu a putut obtine foarte repede decizia Curtii de Apel. „A trebuit sa fac vreo cinci drumuri la Chisinau ca, pana la urma, sa mi se spuna ca dosarul se afla la instanta din Cimislia”.

Intr-un final, abia la 20 iunie 2006, Marza a reusit sa depuna recursul la Curtea Suprema de Justitie si sa obtina castig de cauza. Instanta suprema l-a achitat definitiv, casand integral hotararile anterioare. Desi a fost terorizat de nenumarate ori de institutiile statale, pe parcursul a doi ani cat a fost primar, Constantin Marza a facut multe lucruri in beneficiul satenilor: a construit drumul Gura Galbenei – Lipoveni, a reparat complexul sportiv si gradinitele din sat.

Chiar daca a fost macinat de o justitie perfida, satenii nu si-au pierdut increderea in el si l-au ales in Consiliul local. Constantin Marza spune ca mai are inca multe de facut si spera ca in 2011 va deveni din nou primar.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *