Internațional

Destinul incredibil al dizidentului Magniţki: ucis de mafia kaghebistă, acuzat de procuratură

Oficial, motivul este „spălarea numelui” lui Magniţki; familia sa crede însă că se încearcă acoperirea ucigaşilor acestuia.

Într-un caz fără precedent, procuratura rusă a anunţat că va relua procedurile penale împotriva lui Serghei Magniţki, la mai mult de doi ani după moartea acestuia. Astfel, avocatul devine prima persoană din istoria legală a Rusiei care va fi judecată postum – în ciuda verdictului unei comisii prezidenţiale pentru drepturile omului, care a decis în vara anului trecut că acuzaţiile împotriva lui Magniţki au fost fabricate. Magniţki fusese deţinut în 2008, fiind suspectat că ar fi ajutat compania britanică de investiţii Hermitage Capital, al cărui avocat era la acel moment, să comită o evaziune fiscală care se ridica la 17,4 milioane dolari. Arestarea sa a venit la scurt timp după ce Magniţki depusese mărturie împotriva unor oficiali ai Ministerului de Interne, declarând că aceştia se folosiseră de sigla şi conturile Hermitage Capital, fără ştirea companiei, pentru a obţine ilegal 230 milioane de dolari de la Ministerul de Finanţe al Rusiei.

„Nihilismul legal se transformă în barbarie"

Procuratura pretinde că redeschiderea procesului înseamnă o şansă pentru familia lui Magniţki şi susţinătorii cauzei acestuia să spele numele avocatului. Conform publicaţiei The Moscow Times, într-o scrisoare trimisă mamei lui Magniţki de către procurorul însărcinat cu anchetarea cazului, Boris Kibis, acesta afirmă că „dacă rudele nu au un interes care să justifice continuarea procedurilor penale, inclusiv dorinţa de a proteja onoarea şi demnitatea acuzatului, cazul ar putea fi închis de către anchetator". Atât familia lui Magniţki cât şi William Bowder, preşedintele Hermitage Capital, şi el acuzat, împreună cu avocatul, de evaziune fiscală, sunt însă de părere că procuratura foloseşte redeschiderea procesului drept un instrument pentru a îi face să renunţe la propriile acţiuni legale declanşate împotriva autorităţilor ruse, notează cotidianul britanic Financial Times; într-o declaraţie dată publicaţiei, Bowder afirmă că judecarea unui mort a transformat „nihilismul legal în barbarie legală".

Noile acţiuni ale procuraturii din Moscova vin pe fondul unei tensiuni crescânde între Washington şi Moscova privind cazul Magniţki. În iulie 2011, Ministerul de Externe al SUA a întocmit aşa-zisa „Listă Magniţki", pe care se află 60 de oficiali ruşi implicaţi în detenţia şi moartea avocatului, şi cărora li se interzice intrarea pe teritoriul SUA. Rusia a replicat în octombrie cu o listă asemănătoare de oficiali americani. Aşadar, cazul Magniţki este departe de sfârşit – nu numai în tribunalele din Moscova, dar şi în politica internaţională.

Via Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *