Timpul.md

Actualitate 16 Iunie 2017 | 14:22

Dezbateri la Edineț. 97% vor modificarea sistemului electoral

Prima dezbatere regională privind modificarea sistemului electoral organizată de Promo-Lex a avut loc vineri la Edineț, la ea participând aproximativ 100 de persoane care s-au arătat interesate de acest subiect.

Dezbaterea propriu-zisă s-a desfășurat între două tabere formate din partidele care promovează modificarea sistemului electoral și cele care se opun. Oamenii și-au prezentat opiniile, totuși, marea majoritate au susținut modificarea actualului sistem electoral.

Toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de drepturi legale, inclusiv pentru a candida la funcția de deputat, a menționat primarul de Edineț Constantin Cojocaru. „Consider că am potențialul să fiu deputat, dar nu am bani. De ce mi se stopează acest drept? Astăzi pot să spun că sunt mai competent decât actualii deputați. De ce mi se spune că nu sunt competent? De ce mi se lezează dreptul de a fi deputat?”, a întrebat alesul local.

Pe de altă parte, o femeie a criticat faptul că majoritatea parlamentară intenționează să voteze proiectul fără a ține cont de opinia Comisiei de la Veneția. Această afirmație a fost combătută de deputatul PDM, Igor Vremea. „Proiectul va fi votat în a doua lectură doar după ce Comisia se va expune. Ținând cont de opiniile exprimate în acest aviz va fi perfecționat proiectul”, a accentuat el. Totodată, el a adăugat că proiectul a fost supus unor dezbateri ample și se bucură de sprijinul cetățenilor, 850.000 semnând în favoarea modificării sistemului electoral.

Reprezentantul PLDM Marin Verenciuc a declarat că acum nu este momentul oportun pentru această modificare, chiar dacă schimbarea sistemului electoral a fost una din prioritățile partidului său încă de la fondare, în 2007.

Iar deputata comunistă a recunoscut că majoritatea populației susține schimbarea, dar a precizat că forțele politice trebuie să apere și punctele de vedere ale minorității.

Chiar dacă a participat la dezbatere, vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari a comentat dezbaterea organizată de Promo-Lex drept „pierdere de timp”. Acesta a fost luat în furci de localnici, mai ales după ce li s-a adresat cu apelativul „poporul meu”.

Reprezentantul Partidului Socialiștilor Fadei Nagacevschi a menționat mai multe aspecte pozitive ale sistemului electoral mixt. „Reprezentativitatea teritorială, a minorităților etnice, lingvistice va fi mai mare. Este favorabil și pentru diasporă și pentru reintegrarea teritorială, va aduce deputatul mai aproape de cetățeni”, a declarat acesta.

Oamenii au salutat organizarea unor astfel de dezbateri în teritoriu, chiar dacă au avut unele obiecții față de organizatori Promo-Lex. După ce au ascultat toate opiniile, celor prezenți li s-a propus să voteze în mod simbolic, iar marea majoritatea a celor prezenți, cu excepție a câtorva, persoane au optat pentru modificarea sistemului electoral propusă de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor

În perioada 16-28 iunie, Asociația Promo-LEX va desfășura o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova. Aceste evenimente au rolul de a amplifica discuțiile din societate pe subiectul reformei sistemului electoral prin oferirea posibilității de a prezenta viziuni contradictorii a diferitor partide politice despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului electoral din Moldova.

Sursa: Timpul.md
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus