Afaceri

Dezbateri publice: Cum cheltuiesc banii companiile energetice

Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a propus desfasurarea dezbaterilor publice privind acumularea si cheltuirea banilor de catre SA „Termocom”, „Moldova-Gaz”, CET-1 si CET-2, mentionand ca acestea au acumulat nefondat datorii de miliarde.

„Problema tarifului la energia termica a fost in mod constant in atentia autoritatilor municipale. Si permanent am vorbit despre necesitatea unor dezbateri publice privind cheltuirea banilor publici de catre acesti furnizori de servicii publice, care au acumulat in ultima perioada datorii de miliarde. Numai in ultimii opt ani, datoria acestora fata de „Gazprom” a crescut cu circa 100 mln. lei pe an, care, impreuna cu o datorie anterioara de peste 1,2 mlrd. lei, depaseste cifra de 2 mlrd.”, a constatat primarul.

Acum un an, „Termocom” a cerut Consiliului municipal Chisinau un tarif de peste 800 de lei pentru o gigacalolorie, iar cateva zile in urma, in legatura cu majorarea pretului de import la gazele naturale, operat de „Gazprom”, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a aprobat tarife noi la energia electrica, gaze si energia termica, ultimul nu a depasit suma de 700 de lei.

„Consider cererea de anul trecut a monopolistului nefondata, la fel si tarifele operate de CET-uri”, a spus primarul. „In afara de faptul ca tariful pentru gaz si energie termica acopera costul lor, tariful mai include si un fond de manevra de circa 500 mln. lei, bani planificati pentru reparatii si investitii, pe care nu-i controleaza nimeni si sunt cheltuiti dupa bunul plac al administratiei acestor intreprinderi”, declara Chirtoaca.

Odata cu aprobarea noilor tarife la energie, ANRE cere companiilor energetice prezentarea unui program investitional pentru a cunoaste cum vor fi cheltuite aceste fonduri de manevra, destul de mari, in situatie de criza.
Dorin Chirtoaca considera ca institutiile statale trebuie sa tina in vizor toate cheltuielile legate de energie pentru a nu permite cresterea datoriilor fata de Federatia Rusa, astfel ca Republica Moldova sa devina cu adevarat independenta ca sa-si poata asigura plata consumului.

Dupa ultima majorare a pretului de import la gaze, Moldova achita 90% din pretul fixat pentru statele europene. Conform contractului de achizitionare, incheiat cu „Gazprom”, pana in anul 2011 R. Moldova va fi pusa in conditia sa achite 100% din pretul de piata al gazului rusesc.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *