Actualitate

Diaspora rusă din Montreal cere să fie instalat un Monument al Soldatului Sovietic

Monumentul va consta din două coloane de granit, cu o inscriptie metalica verde cu data „1945”. Dar mesajul propus a fi scris sub data „1945” a provocat o explozie de proteste in randul diasporei est-europene, scrie CBC.

Mesajul ar trebui sa contina urmatoarea fraza: „În memoria soldaților sovietici care au luptat pentru libertate și pace în lume”.

Acest lucru a provocat o condamnare din partea diasporei est-europene, care consideră că este lipsă de respect pentru cei care au „suferit din cauza regimului sovietic”.

De exemplu, profesorul pensionar de istorie la Universitatea din Quebec, Roman Serbin – emigrat din Ucraina în Canada câd încă era copil, spune că„ nu-i place ideea monumentului în memoria armatei lui Iosif Stalin. Luptatori pentru libertate? Nu chiar. În timp ce Aliații occidentali eliberau Europa, trupele sovietice cucereau partea de est pentru a înființa imperiul comunist”.

Organizația veteranilor rusi din Canada a spus că înțelege îngrijorarea cu privire la monument și insistă asupra faptului că esența acestuia sunt oamenii, nu politică (!).

„Canada a pierdut 45 mii de soldați și Uniunea Sovietică – aproximativ 16 milioane de oameni. Desigur, putem da vina pe Stalin, putem da vina pe unii dintre amirali și generali, dar oamenii care luptau nu știau nimic despre ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ei luptă pentru libertate, ei lupta pentru familiile lor, ei luptau pentru țara lor – și monumentul este pentru ei, „- a declarat președintele asocietiei veteranilor ruși.

În ceea ce privește administrația regiunii, unii dintre membrii săi se simt inconfortabil din cauza acestei situații, spune CBC.

„Suntem aici – multi dintre noi – pentru a trăi în pace. Pentru a trăi într-un mediu plăcut și liniștit, și nu sa aducem vechile probleme europene”, – a declarat unul dintre oficiali.

sursa: pagnaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *