Timpul.md

Actualitate 4 Septembrie 2019 | 18:27

Diavolul se ascunde în detalii - Cine sunt „moldovenii” care regretă sau nu destrămarea URSS

Analistul politic Igor Boțan ne informează că 49% din cetățenii R. Moldova ar regreta disoluția URSS. Ne-am propus să vedem ce se ascunde în spatele acestei statistici...

Cifrele nu mint, aproape jumătate din cetățenii R. Moldova ar regreta destrămarea URSS. Dar cine sunt ei? Igor Boțan n-a dorit să intre în detalii, deși ar fi trebuit.

1. 86,5% din cetățenii R. Moldova ce au o vârstă de 18-29 nu regretă destrămarea URSS. Nu trebuie să fii mare specialist în sociologie să-ți dai seama că anume ei vor forma majoritatea cetățenilor odată cu schimbul de generații.

2. 74,5% din cetățenii R. Moldova ce au vârstă de peste 60 de ani regretă destrămarea URSS. O cifră previzibilă, pensionarii sunt cei mai nostalgici după „vremurile de aur”. Lupta cu timpul nu poate fi câștigată, și odată cu schimbarea de generații, tinerii care astăzi nu regretă destrămarea URSS vor forma la un moment dat categoria de 60+, anume atunci R. Moldova va putea avansa rapid spre Europa fără să fie ținută în lanțuri de nostalgiile stalinisto-comuniste.

3. 59% din cei cu o educație scăzută regretă vs. 36% din cei o educație înaltă. O nouă cifră ce nu necesită mari capacități de analiză. Cu cât ești mai prost educat îți dorești în „savok” cu cât ești mai bine educat îți dorești să trăiești în afara lui.  

4. 60,1% din cetățenii cu un nivel socio-economic scăzut regretă destrămarea URSS vs. 40% din cei un nivel socio-economic ridicat. Cu cât ești mai sărac cu atât mai tare îți dorești în URSS. Comentariile sunt de prisos.

5. 80,8 % din ucraineni și 62,7% din ruși regretă destrămare URSS. Probabil cel mai previzibil rezultat, având în vedere că pe vremea Imperiului anume minoritățile de astăzi aveau privilegii la care majoritatea cetățenilor de astăzi putea doar visa. Dacă mai adăugăm la asta și șovinismul specific, este evidentă frustrarea pentru foștii cetățeni ai marelui imperiu sovietic care s-au „trezit” minoritari într-o amărâtă de țară ca R. Moldova.

Portretul nostalgicului după URSS, pe care expertul îl prezintă ca ”49% din moldoveni” este clar - un pensionar rus/ucrainean fără educație și/sau cu un nivel socio-economic scăzut. Oricât n-ar visa analiștii românofobil ca populația cu viziuni europene să fie ținută în lanțurile nostalgiei imperiale, timpul lucrează în defavoarea lor.  De celaltă parte, portretul celui care nu regretă destrămarea URSS este contrastant cu cel de sus - tânăr, cu educație înaltă și cu un nivel socio-economic înalt.

 

Referințe - Petru Bogatu îi explică lui Igor Boțan: Alternativa Republicii Moldova: unirea cu România sau realipirea la Rusia

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus