Carte

Dicţionar de nume: Bezer, Efros

Prin intermediul poreclelor, în Banat şi Oltenia, de la acest substantiv au apărut numele Bezer, Băzăr, Bizere, Bezerin, atestate din sec. al XVII-lea. În Dicţionarul numelor de familie româneşti de I. Iordan este atestat numele Băzăr, formă populară vorbită de la Bezer. În documentele moldoveneşti şi în cele basarabene numele Bezer sau Băzăr nu sunt atestate. Azi, în republică, numele Bezer este purtat de 213 persoane.

Efros

Numele Efros provine din prenumele Efrosin. Prenumele Efrosina şi Efrosin corespund numelor greceşti Euphrosyna şi Euphrosinos, care au la bază respectiv substantivul euphrosyne „înţelepciune” şi adjectivul euphrosynos „vesel, voios, bucuros”.

Prin calendarul creştin, prenumele Eufrosin şi Eufrosina au ajuns la români, din sec. al XIV-lea, în Moldova, fiind atestate cu formele: Efrosin, Efrosina, Frosina, Frosa, Frăsina. De la forma numelui Efrosin, prin omiterea terminaţiei -in, a apărut numele Efros, care nu se întâlneşte în documentele istorice, dar azi, în republică, este purtat de 1204 persoane, iar cu forma populară vorbită Ifros este înregistrată o singură persoană. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *