Timpul.md

Actualitate 14 Decembrie 2018 | 00:11

Die Welt: Putin își pregătește fiica pentru succesiune la conducerea Rusiei? (VIDEO)

„Fiica lui Putin, care pana acum a evitat să apară în presă, a acordta un interviu la televizor. Acum rușii se întreabă dacă nu cumva Putin o consideră drept succesoarea sa, pentru că zvonurile despre plecarea presedintelui circulă deja de multă vreme”, scrie Die Welt.

Este vora despre un reportaj al postului de televiziune național „Rossia”, dedicat Institutului de dezvoltare „Innopraktika”, generos finanțat cu diverse comenzi de stat și al cărui director este cea mai mare fiică a președintelui Putin.

După lansarea reportajului, pe canalele YouTube din Rusia, în bloguri și pe „Telegram” au început imediat să circule speculații ca Tatiana Tihonova, în varsta de 32 de ani, va prelua funcția de președinte al Rusiei.

„De fapt, există semne tot mai mari că în Rusia va urma să se schimbe elita politică, copiii oficialilor guvernamentali și tehnocraților loiali lui Putin urmând să fie promovați în funcții de conducere”, spune autorul articolului.

De exemplu, noul ministru al agriculturii este Dmitri Patrușev, fiul unui vechi coleg al lui Putin, Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și fost șef al FSB.

Acest lucru înseamnă oare că Kremlinul intenționează să transmită ca moștenire și postul suprem din Rusia? Pentru aceasta, Putin, în vârstă de 66 de ani, trebuie să fie dispus să cedeze puterea, să demisioneze, și s-o facă nu în stilul rocadei cu Dmitri Medvedev din 2008, afirma publicatia germana.

Speculațiile despre demisia lui Putin sunt la fel de vechi ca și cariera sa de la Kremlin. În aprilie 2003, în al treilea an al președinției lui Putin, un binecunoscut politolog din Moscova, Stanislav Belkovski, a anticipat încetarea timpurie a regimului lui Putin.

În 2007, criticul Kremlinului, Garri Kasparov, a anunțat „prăbușirea structurilor de putere ale Kremlinului”.

După 11 ani, Kasparov trăiește în exil în Statele Unite, iar Putin încă se află la Kremlin.

În decembrie 2012, continuă jurnalistul, analistul politic Andrei Piontkovski a prezis sfârșitul „putinismului”, dar după anexarea Crimeei în 2014, Putin „s-a transformat brusc dintr-o rață politică schioapă” în „iubitul lider național”.

„Când vine vorba despre viitorul lui Putin, politologii devin la fel de ”experti” ca și astrologii”, notează autorul.

„De-a lungul anilor sistemul de putere al lui Putin s-a dovedit a fi incredibil de flexibil. Chiar dacă președintele rus este respins de unele țări occidentale, în politica internă a depășit cu bine până acum toate perioadele de incertitudine – inclusiv datorită agresiunii brutale in străinătate, de exemplu, războiul din Georgia și Ucraina”, continua autorul.

„Pe termen lung, Putin probabil că va face față chiar și pagubelor provocate imaginii lui de controversata reformă a sistemului de pensii sau scăderii ratingului”, afirma publicatia

Creșterea numărului de supoziții despre schimbarea puterii este cel mai probabil legată nu de popularitatea scăzută a lui Putin, ci de faptul că ultimul său mandat prezidențial expiră în 2024.

De ce atunci nu ar găsi un nou mod de a rămâne la putere? Peste 6 ani, Vladimir Putin va avea 72 de ani – la fel cat are Donald Trump astăzi.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus