Atitudini

Diferenţa dintre georgieni şi moldoveni

Tbilisi tinde să devină un mare oraş turistic şi e vizibil efortul autorităţilor pentru asta. E mult de lucru, dar peste tot se lucrează. Majoritatea georgienilor vorbesc engleza şi rusa, centrul vechi al capitalei Georgiei e plin de magazine de suvenire şi de terase, totul e amenajat impecabil. Mai departe de zonele finisate se lucrează.

La Mţheta, vechea capitală a Georgiei, am mers cu un taxi. Taximetristul, domnul Avto, ne-a vorbit mult despre Georgia, dar şi de respectul lui pentru moldoveni. Spunea că popoarele noastre sunt asemănătoare şi că unui georgian nu îi e deloc greu să se înţeleagă bine cu un moldovean. Ştia şi că moldovenii sunt români. Un moldovean ar putea trăi uşor în Georgia şi un georgian s-ar adapta perfect în Moldova, spunea domnul Avto.

Mi-a vorbit şi despre limbă şi tradiţii. Din cauza războaielor şi a crizei, majoritatea georgienilor sunt săraci, nu au locuri de muncă, chiar dacă asta nu se vede. În anii trecuţi au venit foarte mulţi profesori de engleză în Georgia, ca aproape orice georgian să înveţe engleza. Anul ăsta au venit şi foarte mulţi profesori de chineză. Suntem între Europa şi Asia, spunea domnul Avto, şi ăsta e un lucru bun, dar nu întotdeauna, pentru că drumul drogurilor din Afganistan trece prin Georgia. Ar trebui să învăţăm nu doar noul, ci şi tradiţiile noastre, continua taximetristul, deşi eu vedeam peste tot lucruri tradiţionale.

Deşi, vorba domnului Avto, ne asemănăm şi ne înţelegem bine, eu am simţit şi diferenţa dintre un georgian şi un moldovean. Avem multe de învăţat de la ei. Ei se mândresc cu identitatea lor, noi – nu. Pentru ei tradiţiile sunt sfinte – noi ne ruşinăm de ele. Limba, credinţa lor – sunt la loc de cinste. Faptul că se învecinează cu ţări musulmane i-a făcut să-şi pună cinci cruci pe drapelul naţional, peste tot vezi cruci, ca să nu mai zic că oriunde întorci privirea ai în faţă biserici.

Avto ne-a fost profesor pentru cinci ore. Taxiul a costat cât un drum spre aeroport, deşi ne-a plimbat suplimentar şi prin Mţheta, şi prin Tbilisi, ca să ne arate locuri ce merită vizitate. Ne-am împrietenit. Mi-am dat seama că mi-aş fi dorit ca între georgieni şi moldoveni să nu existe vreo diferenţă. Sau să existe o singură diferenţă, cea de identitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *