Economie

Din 2012, R. Moldova va avea o Agenţie pentru protecţia consumatorului

„Agenţia vine pentru a respecta drepturile consumatorilor şi pentru a rezolva litigiile apărute între consumatori şi prestatorii de servicii şi produse. Respectiv, acolo unde sunt se va încălca legea abuziv din partea comercianţilor, Agenţia va fi în drept să intervină chiar şi prin intermediul instanţelor de judecată, a spus Octavian Calmâc. Astfel, de data aceasta, Agenţia va interveni de partea consumatorilor.

Viceministrul a precizat, de asemenea, că dacă, anterior, se efectuau doar controale fiscale şi dosarele erau transmise în instanţa de judecată sau instituţiilor competente, de anul viitor, Agenţia va fi o instituţie de constatare a încălcărilor, cu aplicare imediată a amenzilor, sancţiunilor conform prevederilor Codului contravenţional. Totodată, Agenţia va putea emite chiar şi decizii de sistare activităţii comerciale a agentului economic.

O altă noutate adusă de ministerul Economiei este faptul că cei care doresc să probeze produsul cumpărat, vor putea face acest lucru în laboratoarele Agenţiei, iar, ulterior, în cazul în care va fi depistat, într-adevăr, că produsul supus expertizei este ofensiv pentru consumator, atunci costul serviciului va fi achitat de comerciant.

Agenţia va fi creată în baza Inspectoratului de stat pentru supravegherea pieţei, metrologie şi protecţia consumatorului (IPSSPMPC). Octavian Calmâc a menţionat că, de la 1 ianuarie, instituţia va deveni funcţională, după ce va fi reorganizat Inspectoratul şi disponibilizată o parte a echipei existente. Astfel, la începutul activităţii, efectivul Agenţiei va fi de 78 de angajaţi. De asemenea, va fi creată o linie fierbinte şi o pagină web, unde vor fi preluate spre procesare toate sesizările clienţilor.

Agenţia pentru protecţia consumatorului va avea reprezentanţe teritoriale la Bălţi şi Cahul, cea centrală fiind în Chişinău.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *