Timpul.md

Ultima oră 22 Ianuarie 2020 | 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). 

EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice şi permite intervenţia rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.

„Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile", a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Oraşe verzi durabile.

Pentru început, EMIS va fi lansat într-un număr restrâns de instituții cu menire socială din Chişinău: şcoli, grădiniţe, spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban. Instituțiile vor fi selectate în echipă cu autoritățile publice locale din Chişinău. În clădirile selectate urmează a fi instalate contoare smart care vor transmite continuu date despre consumul de energie pe platforma web www.emis.md. Accesul la date va fi stratificat şi posibil în bază de înregistrare.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este replicat în prezent în peste 13.000 de clădiri publice din ţară. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia. Un grup de dezvoltatori ai sistemului EMIS din Serbia se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Pe 22 ianuarie, experţii vor avea întrevederi cu conducerea Primăriei mun. Chişinău, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Infrastructurii, PNUD Moldova. Pe 23 ianuarie, experţii vor prezenta managerilor energetici din toată ţara modul de funcţionare al sistemului EMIS, experienţa şi rezultatele implementării acestuia în Serbia. Sesiunea de instruire a managerilor energetici va avea loc la Agenţia pentru Eficienţă Energetică începând cu ora 10.00.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus