Social

Din cauza barbatului petrecaret, o femeie a murit de SIDA

Primul test din viata la HIV Grigore l-a efectuat la Centrul de profilaxie si control al infectiei HIV/SIDA din Chisinau, abia dupa decesul concubinei din Ucraina din cauza maladiei secolului. Pe mana doctorilor a ajuns disperat, cu un pacat greu pe suflet, considerandu-se vinovat de moartea femeii cu care a trait aproape zece ani. Mai grav este ca a lasat un copil fara mama, blestemul lui pana la mormant.

Vinovat in fata unui copil orfan

Grigore era convins ca este seropozitiv chiar atunci cand a pasit pragul Centrului „SIDA”. Omul a ajuns pe mana medicilor cu lacrimi de crocodil si cu toate povestile amorurilor sale din Moldova si Ucraina. Omul stia cu certitudine ca ultima sa concubina, ucraineanca, i-a fost credincioasa, era curata, gospodina si nu putea aduce un asemenea „cadou” in casa, mai ales ca avea un copil de crescut. Grigore si-a recunoscut vina dupa ce a inlemnit cu rezultatul testului in mana. De-un singur lucru ii era frica: de suferinte si de viitorul copilului orfan.
La Centrul „SIDA” din capitala ajung oameni de toate categoriile sociale – de la profesori si businessmeni la simpli cetateni – pentru a-si efectua testul SIDA, pentru a afla verdictul medicilor sau pur si simplu pentru a se informa despre prevenirea sau tratamentele HIV/SIDA.
Jana, o studenta de 23 de ani, ne-a marturisit ca, impreuna cu mai multi colegi, au donat sange pentru cei suferinzi, in semn de solidaritate umana. A doua zi dupa procedura, Jana a venit sa-si faca testul la HIV. „Din cauza amplorii fenomenului SIDA, nu mai poti fi sigur de nimic. Ma informez despre simptomele, despre posibilitatile de testare, de depistare si de prevenire a HIV/SIDA. Nu vreau sa fiu un pericol pentru cei din jurul meu. Un donator de sange trebuie sa se informeze chiar si dupa donarea sangelui daca nu e seropozitiv. De la donarea sangelui am satisfactie morala, inainte de toate”, sustine tanara.

Sase sute de seropozitivi in tratamente pe viata

In primele cinci luni ale lui 2009, in RM au fost inregistrate 296 de cazuri noi de infectie HIV/SIDA, comparativ cu 331 de cazuri in perioada similara a anului trecut, dintre care 108 in regiunea transnistreana. „Cele peste o suta de cazuri in Transnistria, la 650 mii de locuitori oficial inregistrati, reprezinta o cifra alarmanta, procesul de infectare cu HIV este cu mult mai intens”, a mentionat Stefan Gheorghita, prim-vicedirector al Centrului Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva. In prezent, circa sase sute de persoane urmeaza tratamentul antiretroviral, inclusiv cei aflati in detentie.
Seropozitivii in RM sunt informati despre starea lor atat in capitala, cat si in teritoriu. „Laboratoarele centrului nostru si cele din raioane sunt inzestrate cu echipament performant de ultima generatie, ce permite detectarea anticorpilor virusului imunodeficientei umane, diagnosticul de laborator al acestei infectii, determinarea starii imunitatii pacientilor. Persoanelor HIV pozitive in RM li se acorda supraveghere medicala si tratament gratuit pe viata, a relatat Stefan Gheorghita.

„Dintr-o picatura de sange poti lua HIV”

Doctorul ne-a povestit despre mai multe programe nationale de profilaxie si control a HIV/SIDA si infectiilor cu transmitere sexuala derulate la Centrul „SIDA”, numeroase strategii si legi de profil. In spitalele raionale au fost create patruzeci de cabinete ce presteaza servicii de consiliere si testare la HIV, inclusiv sapte in Chisinau. Oricine poate obtine informatii utile pentru ca, impreuna cu consilierii, sa aiba un dialog in functie de probleme. Acolo le sunt oferite materiale informationale, prezervative si alte mijloace de protectie individuala.
Aliona, o tanara insarcinata, a sustinut testul SIDA. E destul de ingrijorata, deoarece, din experienta sa de asistenta sociala la un spital raional, stie cu certitudine ca este extrem de vulnerabila fata de maladie. „M-am intepat nu o singura data cu seringi folosite, iar infectia poate fi contractata dintr-o cantitate mica de sange…”, conchide Aliona. Ea viseaza ca instrumentele medicale in unitatile noastre sanitare sa fie sterilizate, mai ales la sectiile de stomatologie.

Ce ascund medicii de la Centrul „SIDA”?

Tot respectul nostru pentru colectivul Centrului „SIDA” din Chisinau, chiar si dupa epopeea insistentelor noastre de luni de zile de a ajunge acolo. Mereu am fost tratati cu refuzuri: ba directorul e plecat din tara, ba subalternii sunt foarte ocupati etc. Obiectivul nostru era sa discutam nu doar cu medicii, dar si cu persoanele seropozitive de la consultanta. Pe Silvia Stratulat, sefa Sectiei de consiliere si testare voluntara, am cunoscut-o la un seminar organizat special pentru instruirea jurnalistilor in ceea ce priveste reflectarea problematicii HIV/SIDA. Acolo se arata deschisa comunicarii, dar la fata locului a refuzat sa ne faciliteze accesul la seropozitivi. Ne intrebam: medicii nostri fac teatru la seminarele bine finantate de organizatiile internationale, ca apoi sa se ascunda de presa? Daca acesti oameni au motive de a ne evita, urmeaza sa aflam pe parcurs. Adevarul e ca unitatile noastre medicale continua sa fie inchise pentru jurnalisti. Am recomanda scumpilor nostri medici sa se informeze ce inseamna vizibilitatea unei institutii, obligatiunea de a avea o comunicare deschisa cu presa, cu referire la legislatia privind accesul la informatii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *