IT&C

Din prima sursa: Cum vor fi distribuite fondurile in anul 2010

Mai multi cititori ai ziarului nostru roaga sa le oferim informatii ce le-ar putea ajuta sa beneficieze de subventiile statului pentru a-si pune pe picioare o afacere la tara. Va propunem sa aflati raspunsurile din sinteza dialogului pe care, vinerea trecuta, l-a avut cu cititorii TIMPULUI Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Pentru viticultori

Ministrul Valeriu Cosarciuc ii anunta pe cei care doresc sa planteze si in acest an vita de vie ca guvernul a stipulat suport financiar pentru plantarea soiurilor de masa. Sunt prevazute subventii in valoare de 30 de mii de lei pentru fiecare hectar. Cei care vor sa obtina sprijinul financiar trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii obligatorii: a) sa aiba un plan de afaceri; b) sa urmeze o scolarizare; c) sa aiba incheiat un contract sau macar o intelegere de consultanta cu Agentia de consultanta in agricultura (ACSA); d) sa aiba un contract de finantare semnat cu Ministerul Agriculturii. Vor putea beneficia de subventii si taranii care vor dori sa investeasca in constructia frigiderelor pentru pastrarea strugurilor pe care mai apoi sa-i poata vinde la preturi convenabile. ACSA o sa-i ajute la elaborarea si prezentarea planului de afaceri, iar dupa ce vor primi subventia, tot ACSA va trebui sa-i consulte de unde pot sa procure frigiderul, cum sa proiecteze incaperea etc. – pana la darea completa in exploatare.

Sugerand si alte idei pentru eventuale investitii, ministrul a declarat ca un proiect foarte important pe care il promoveaza Ministerul Agriculturii prevede ca la noi, in RM, sa apara vii mici, plantatii de 20, 30 de hectare; sa fie stimulata aparitia vinariilor in aceste vii mici, un fel de minifabrici de producere a vinului, iar alaturi de aceste fabrici sa apara si mici hoteluri cu restaurant. Astfel, se doreste sa promovam atragerea consumatorilor straini in Moldova, ceea ce va permite dezvoltarea consumului intern, pentru a fi mai putin dependenti de export.

Pentru apicultori

Producatorii de miere din RM se confrunta cu diverse probleme, inclusiv concurenta pe care le-o fac vanzatorii de miere surogat, costurile foarte mari pe care le achita pentru probele de laborator etc. Cel putin, asa considera dl Iulian Miron din Bolduresti, Nisporeni. De la ministrul Agriculturii aflam ca, in anul 2010, apicultorii ar putea beneficia de doua tipuri de suport financiar. Pentru achizitionarea matcilor de albine cu varsta de cel mult trei luni este prevazuta o subventie in valoare de 50 de lei pe unitate. Vor fi disponibilizate resurse si pentru echipamentul de control asupra calitatii mierii de albine pentru a reduce tarifele. Deoarece Regulamentul pentru utilizarea mijloacelor prevazute pentru agricultori se afla inca in discutie, ministrul le promite apicultorilor ca vor fi luate in calcul si doleantele lor.

Pentru legumicultori

Ion Boldisor din Ivancea, Orhei, si Ion Cercel din Dubasarii Vechi, Criuleni, ar vrea sa initieze afaceri in legumicultura si intreaba daca vor putea beneficia de subventii din partea statului. De la ministrul Cosarciuc aflam ca, in anul curent, pentru subventionarea productiei de legume au fost alocate 18 milioane de lei. Acest suport va fi acordat celor care doresc sa-si construiasca o sera, un solar sau un tunel. Adica sunt trei sectoare ce urmeaza a fi sprijinite. Ca sa puteti beneficia de suport de la bugetul de stat, trebuie, inainte de toate, sa elaborati un plan de afacere. Cei care va pot consilia la elaborarea acestui plan, dar si pe parcursul derularii afacerii, sunt specialistii din teritoriu ai Agentiei de consultanta in agricultura. Noi am convenit ca angajatii ei sa ajute taranii, inclusiv sa trimita apoi aceste planuri pe adresa Ministerului Agriculturii pentru a fi analizate.
In cazul in care cresteti legume pe teren deschis, ati putea beneficia de subventii pentru utilizarea sistemului de irigare prin picurare. Vor fi alocate de la buget resurse care vor acoperi 30% din costul sistemului de irigare. In general, pentru suportul acordat la procurarea tehnicii, a echipamentului agricol si pentru dezvoltarea sistemului de irigare este rezervata suma de 40 de milioane de lei.

Productie moldoveneasca pentru ONU

Pentru a le crea agricultorilor nostri oportunitati la livrarile peste hotare, ministrul Agriculturii a abordat cu directoarea Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) problema achizitionarii de catre subdiviziunile specializate ale ONU a productiei agricole moldovenesti. Se impune doar o singura conditie: este necesar ca agentii economici din RM sa se inregistreze la structurile ONU ca potentiali furnizori pentru diverse programe umanitare. Ministerul ii va consilia in acest proces pe toti doritorii.

Ramurile si sectoarele prioritare in programul de subventionare

In 2010, guvernul si ministerul vor sprijini din contul fondului de subventionare noua domenii importante. Astfel, orice agricultor va putea aplica pentru obtinerea unui sprijin din cele 100 mln. lei directionate spre stimularea creditarii producatorului agricol. Va fi stimulat mecanismul de asigurare a riscurilor din agricultura si vor fi alocate in acest scop 15 mln. lei de care ar putea beneficia toti doritorii. Vor fi stimulate investitiile la sadirea plantatiilor multianuale, suma prevazuta constituind 60 mln. lei. Un alt domeniu subventionat va fi producerea legumelor pe teren protejat, pentru care sunt prevazute 18 mln. lei. Pentru stimularea investitiilor la procurarea tehnicii agricole si a echipamentului de irigare sunt alocate 40 mln. lei. Pentru sustinerea promovarii si dezvoltarii agriculturii ecologice sunt alocate 7 mln. lei. Pentru dezvoltarea tehnica a fermelor zootehnice sunt disponibile 15 mln. lei. Pentru stimularea procurarii animalelor de prasila sunt prevazute 15 mln. lei. Pentru stimularea investitiilor in dezvoltarea infrastructurii post-recoltare si procesare sunt rezervate 30 mln. lei.

Pentru crescatorii de animale

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare ii anunta pe crescatorii de animale ca acestia vor beneficia de un suport de 30 de milioane de lei: pentru renovarea si reutilarea fermelor zootehnice si pentru procurarea animalelor de prasila. La renovarea fermelor va fi subventionat 30% din costul utilajului tehnologic destinat minifermelor, dar suma maxima acordata nu va depasi 200 de mii de lei pentru o entitate economica. La procurarea animalelor de prasila subventiile vor fi acordate dupa cum urmeaza: la procurarea vacilor de prasila cu varsta de cel putin 12 luni – 30 lei/kg; a vierilor cu varsta de 6-8 luni – 25 lei/kg; a mioarelor si capritelor cu varsta de 6-20 de luni – 15 lei/kg etc.

Obiectiv comun

Obiectivul guvernului este sa asiguram securitatea alimentara a RM prin substituirea produselor de import si sa majoram exportul, declara ministrul Cosarciuc. Iata de ce politicile promovate de minister in domeniul agriculturii si industriei alimentare sunt orientate spre a crea infrastructura de procesare a productiei agricole primare si de a crea, astfel, oferta interna de produse locale pentru piata autohtona. Intregul sistem de subventii pentru acest an este orientat spre atingerea acestui scop.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *