Cultură

Dionis Lica, o viata in matematica si invatamnt

Zilele acestea, cunoscutul matematician si profesor universitar Dionis Lica rotunjeste frumoasa varsta de 75 de ani, dintre care 51 de ani i-a consacrat domeniul invatamantului. Comunitatea matematica, multiplii lui discipoli de pe ambele maluri ale Prutului, numeroasa pleiada de fosti studenti il felicita calduros, dorindu-i sanatate si noi succese in toate.

S-a nascut la 24 iunie 1934, in comuna Hancesti, judetul Lapusna. Descinde, dupa cum se exprima chiar dumnealui, din Maria Sa, ?aranul roman, stramos din razesi, dominati de o nemarginita dragoste de neam si tara si de o nestramutata credinta in Dumnezeu. Aceasta dragoste si aceasta credinta i-au fost calauza toata viata, de altfel, o viata plina de greutati si de munca asidua, cu daruire de sine, incununata de realizari remarcabile.

In 1954 a intrat la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creanga". Comportarea sa aleasa, plina de respect si demnitate, i-a adus respectul studentilor, dar si al profesorilor, printre care unii foarte cunoscuti in matematica – I. Parno, A. Sterntal, I. Volcov, V. Jivov, C. Sibirschi, C. Sacaliuc s.a. Dupa terminarea Institutului in 1958, lucreaza doi ani invatator de matematica in scoli rurale, apoi alti doi ani laborant la Catedra analiza matematica si laborant superior la nou-formata Catedra matematici aplicate. Este apoi transferat la Institutul de Fizica si Matematica al Academiei de Stiinte din RSSM, face naveta Chisinau-Moscova pana cand sustine la Moscova, in 1967, teza de candidat (doctorat de azi) in stiinte fizico-matematice „Cercetarea convergentei unor procedee iterative pentru rezolvarea ecuatiilor functionale neliniare", avandu-l drept indrumator pe profesorul Iuri Reabov (iar din umbra pe celebrul nostru compatriot Eugen Grebenicov).

I s-a propus sa preia functia de director al Centrului de Calcul la Universitatea Prietenia Popoarelor „Patrice Lumumba" (Moscova), dar el a preferat sa devina decan la Facultatea de Fizica si Matematica a Institutului pe care-l terminase cu noua ani in urma, proaspat redeschis. Si-a depus tot elanul tineresc, toate eforturile pentru organizarea procesului de invatamant, crearea cabinetelor si laboratoarelor, dotarea lor cu aparatura necesara, completarea colectivului pedagogic cu specialisti calificati.

Activitatea sa de profesor nu a fost lipsita si de momente dificile. In 1970 este avansat prorector pentru munca didactica si stiintifica, facand fata si acestei functii. Dincolo de responsabilitatile sale directe, a initiat intalniri ale studentilor cu figuri marcante ale culturii si stiintei din Moldova – poeti, pictori, scriitori, savanti. Unora nu le-a convenit acest entuziasm al sau si, scormonind prin biografia sa, au dat de faptul ca era fiu de razes, sau cum ziceau ei, de chiabur… In felul acesta, a fost scos din functia de prorector fara dreptul de a lucra in invatamantul superior (1978). Aproape doi ani nimeni nu se incumeta sa-i ofere un loc de munca.

Intre 1980-1987 activeaza la Centrul de calcul republican interuniversitar si la Institutul de cercetari stiintifice in domeniul planificarii, apoi revine in invatamant la Universitatea Agrara. Aici devine prin concurs conferentiar, apoi profesor universitar. Ulterior activeaza sef al Catedrei de biotehnologie la Facultatea de Biotehnologie a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Pe cand lucra la Bucuresti, a prezentat diferite lucrari la congrese, simpozioane, colocvii nationale si mondiale, aprecierile cu care au fost onorate constituind o atestare superioara a valorii lor.

A publicat numeroase lucrari si articole stiintifice dedicate sistemului de invatamant, complexului social-cultural sau agroindustrial. Chiar in ajunul zilei de nastere, la 75 de ani, a publicat cartea „Analiza complexa: teorii si exemple cu MAPLE".
Cine a avut ocazia sa citeasca amintirile sale, cuprinse in volumul „Urme pe panza vremii" (2004), s-a convins ca autorul ei este de o verticalitate rara, cu un caracter integru si de o mare valoare morala. Viata, activitatea si realizarile profesorului Dionis Lica ne permit sa conchidem ca a fost si a ramas un mare patriot, decis sa-si serveasca tara si neamul cu toata suflarea vietii sale.

La multi ani, draga coleg si prieten!
 

Ion Goian, Ion Scutelniciuc, Alexandru Stahi, Sergiu Pereteatcu, Nicolae Objelean, doctori in stiinte; Dumitru Todoroi, doctor habilitat in stiinte
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *