Guvern

Diplomatii moldoveni isi cumpara costume din banii ministerului de externe

Ambasadorii moldoveni poarta costum, camasa, pantofi, palton si cravata, cumparate din banii statului. Cheltuielile pentru garderoba sunt prevazute in bugetul protocolar si se ridica la 1000 de dolari.

Valeriu Turea, purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Chisinau, a spus ca exista un regulament privind activitatea financiara a ambasadelor, aprobat de Guvernul Republicii Moldova inca in 2003. Regulamentul prevede care sunt cheltuielile acoperite din buget si care le revin diplomatilor.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, plateste pentru biletele avia tur-retur ale diplomatilor si familiilor lor, in clasa econom. Statul mai achita si cheltuielile pentru bagaj, care nu trebuie sa depaseasca 80 de kilograme pentru persoana, dar nu mai mult de 240 de kilograme pentru familie.

Ministerul acopera si cheltuielile pentru asigurare medicala, chiria spatiului locativ, in functie de categoria personalului si a ambasadei. Din bani bugetari sunt asigurate si curatenia, taxe, plati locale, precum si deplasarea in tara in doua concedii. Al treilea concediu se suprapune cu cheltuielile de revenire in tara.

Diplomatii achita din cont propriu pentru serviciile comunale: electricitate, apa, incalzire, gaz si telefon. Valeriu Turea a precizat ca pentru convorbirile telefonice ale ambasadorilor, persoane cu statut special, plateste statul.

Salariile diplomatilor moldoveni oscileaza intre 1700 si 2000 de euro.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *