Timpul Local

Diplomatii straini indeamna sa cunoastem Romnia si RM

Cu sprijinul Ambasadei Romaniei, Agentia „Ways Business Solutions” a organizat, recent, un tur cultural de trei zile pentru corpul diplomatic din RM pe un itinerar turistic deosebit RM – Romania. Agentia si-a propus sa promoveze Romania nu doar ca destinatie de schi sau de mare, ci si de cultura, sa ofere posibilitatea diplomatilor si firmelor mari din RM sa descopere Romania ca destinatie de business si odihna. „A fost o invitatie pentru diplomatii acreditati la Chisinau de a vizita o tara vecina si prietena RM, mai ales ca sunt foarte multe locuri comune ce leaga Romania cu RM – acest Drum al Vinului, calitatea deosebita a vinului nostru, destinatiile turistice si niste obiective economice care ofera diverse oportunitati pentru firmele straine. Ambasada noastra va incuraja si pe viitor relatiile turistice, in contextul intensificarii cooperarii economice”, a declarat Ion Serban, consilier economic al Ambasadei Romaniei in RM.


Drumul Vinului incepe la Cozmesti

Imediat dupa traversarea granitei, primul popas inaltii oaspeti l-au facut in podgoriile din faimoasa comuna a vinurilor, Cozmesti, la crama VINIA. Acolo ei au fost intampinati de fanfara localnicilor, admirata chiar si de Goran Bregovic, pe care a „racolat-o” candva pentru un concert de zile mari, sustinut la Iasi.

In majoritate tigani, muzicantii au creat o atmosfera… numai buna pentru a gusta vinuri de calitate, de care beau doar popii si marii domni. Condusi in chiar vestitul beci din Cozmesti, situat la 65 de km de Iasi, diplomatii au participat la o degustatie extraordinara de vinuri. Vadit impresionati de Roza dulce, Feteasca neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si multe alte licori bahice, sobrii nostri oaspeti devenisera brusc foarte veseli si s-au infruptat regeste din bucatele traditionale moldovenesti, oferite de gazde. In inima viilor moldovenesti, ei s-au simtit ca la mamele lor acasa, au admirat peisajele mirifice, alaturi de oameni deschisi si primitori.
„Sediul central al VINIA SA se afla in Iasi, iar in podgoriile Cotnari, Bohotin, Husi si Barlad intreprinderea are crame. Oferim turistilor o parte din ceea ce este satul traditional romanesc. La Cozmesti avem un coltisor de rai, rupt de civilizatia urbana, ca lumea sa se bucure de viata”, a spus Titi Babusanu, marketing manager al VINIA SA.
 

Povesti de 127 de ani in hotelul celebrului Gustave Eiffel
Si pentru ca veselia nu poate dura vesnic, grupul de ambasadori, impreuna cu sotiile lor, s-a deplasat la Iasi, unde – surpriza! – au fost cazati in celebrul hotel de patru stele „Traian”, creatia din 1882 al lui Gustave Eiffel, situat in Piata Unirii, vegheat de statuia lui A. I. Cuza.
Cu doi ani inainte ca acelasi Gustave Eiffel sa devina celebru prin Statuia Libertatii care ocroteste si acum continentul american si cu sapte ani inainte de a inalta Turnul din Paris care ii poarta numele, la Iasi, in Piata Unirii, dupa planurile maestrului din Cote d´Or prindea viata un edificiu cu influenta neoclasica: Marele Hotel TRAIAN. Cu ochii inchisi, faci o scurta calatorie in timp cu printi, principi si printese, ambasadori, ministri si presedinti de state, oameni de cultura si arta, pelerini sau oameni de afaceri vesnic pe drumuri, iti traiesti zile din propria poveste in batranul hotel. In 1884, la TRAIAN s-a tinut banchetul celei de-a XXI-a aniversari a Societatii Literare „Junimea”.
 

Pe urmele lui Eminescu si Creanga
La doar cativa metri de hotel, e situat Muzeul Unirii, vestita resedinta a domnitorului A. I. Cuza intre 1859-1862, iar in perioada 1917-1918, in timpul Primului Razboi Mondial, in acest palat si-a avut resedinta regele Ferdinand. Nici n-au ajuns sa se odihneasca bine grupul de ambasadori, ca dragutul de Razvan Balint, directorul agentiei de la Bucuresti, i-a mobilizat pe toti sa faca o plimbarica pe urmele… lui Eminescu si Creanga, la Restaurantul „Bolta Rece”, vizitat pe vremuri de marii nostri clasici, unde se nasteau marile opere. Entuziasmati, la pas rapid, oaspetii au mers pe jos cam 20 de minute pana la vechiul local, unde au mancat sarmalute in foi de vita proaspata, de li se topeau in gura, exact ca-n povestile lui Creanga.
A doua zi, marii boieri au fost invitati la Palatul Roznovanu, cunoscuta resedinta a familiei Rosseti-Roznovanu, inaugurat cu mare fast in 1832, pe atunci cea mai aratoasa cladire din Targul Iesilor. In prezent, incinta gazduieste primaria municipiului, unde inaltii oaspeti s-au intalnit cu viceprimarul de Iasi, Gabriel Grigore. Iar la vestitul Teatru National „Vasile Alecsandri”, turistii nostri au fost intampinati de insusi directorul Cristian Hadji-Culea.
 

Dragoste de viata in Iasii culturii noastre
Pe buna dreptate, la Iasi, trecutul si prezentul se impletesc in istorice edificii si morminte ale inaintasilor nostri. Orasul e „invesmantat” de bijuteriile arhitectonice – Palatul Culturii, Teatrul „Vasile Alecsandri” sau Catedrala Mitropolitana, simbolurile fostei capitale a Moldovei, admirate de straini. La Manastirea „Sf. Trei Ierarhi”, cea mai frumoasa ctitorie a domnului ?arii Moldovei Vasile Lupu, isi dorm somnul de veci Dimitrie Cantemir si A. I. Cuza. Diplomatii straini si-au aplecat privirile spre lespezile maretelor morminte. „Aici, intors din lunga sa si grea incercare, infruntata pentru libertatea tarii sale, odihneste Dimitrie Cantemir…”, citeau ei. Manastirea se afla intr-o perioada de renovare.
In vecinatate se afla Catedrala Mitropolitana, care adaposteste moastele Sfintei noastre Maici Parascheva. Au trecut mai bine de 360 de ani de la asezarea moastelor Prea Cuvioasei, una dintre cele mai iubite sfinte ale romanilor, dar si ale sarbilor, bulgarilor, macedonenilor, rusilor etc. Un alt popas a fost la Manastirea Golia, veche ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, in secolul al XVI-lea. Oaspetii au descoperit si Manastirea Cetatuia, zidita de Duca Voda la 1669, fosta resedinta de vara a voievozilor si mitropolitilor Moldovei, adapost de lucru al mitropolitului Dosoftei.
 

Lacrimile Maicii Domnului de la Hadambu
O alta mare atractie e si Manastirea Hadambu, situata la 30 km de Iasi, in inima careia se afla doua icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, care plange cu mir. Staretul Nicodim Gheorghita, monah cu inima mare, ne-a condus in exceptionalele locasuri, care ascund sufletele dornice de mantuire. Dupa ce oaspetii s-au inchinat si au laudat pe Dumnezeu, au avut parte de o masa imparateasca… chiar la Hadambu. Stai, parinte, nu ne mai alinta asa, ca iti vom da navala in permanenta!, aveau sa exclame oamenii. A treia zi, inaltii oaspeti, in drum spre Chisinau, au facut o escapada la „Chateau Vartely”, la Orhei, o mica imparatie a vinurilor, bucatelor moldovenesti si odihnei active.
„Am ales anume acest traseu, fiindca am vrut sa aratam corpului strain diplomatic ce locuri minunate sunt la doar doua ore distanta de la Chisinau si ce programe culturale se pot organiza in regiunea Iasiului. Am vizitat locuri de importanta istorica si culturala, dar am oferit si mancare traditionala si degustari de vinuri. Implicarea noastra a fost la un inalt nivel – am oferit mai mult decat vizita unui oras sau a unei manastiri, contacte cu clericii si cu localnicii. Acest tip de turism mizeaza, in special, pe companiile straine si nationale, care ar putea sa-si petreaca timpul liber in Romania si nu numai: de la concedii – la conferinte, seminare etc. Calatoria de trei zile e un exemplu perfect de team-building, petrecere corporativa de socializare pentru companiile locale. O astfel de „aventura” isi poate permite orice intreprindere, care vrea sa ofere ceva deosebit angajatilor sai si e o actiune cu castig, totodata, deoarece astfel echipele pot fi stimulate sa munceasca mai bine”, a mentionat Victoria Odobescu, director „Ways Business Solutions".
 

Ambasadorul UE: „Sa scapam de granite si sa eliminam vizele”
„Este o buna idee de a include doua tari intr-o singura calatorie turistica. Cea mai mare performanta ar fi sa scapam de granite si sa eliminam vizele. Recomandam turistilor sa cunoasca Romania, o tara UE ce poate dezvolta o puternica industrie turistica, si RM, care, de asemenea, ne bucura cu peisaje naturale unice si cu vinuri excelente”, a mentionat Cesare de Montis, seful delegatiei Comisiei Europene in RM. Kaarina Immonen, coordonator-rezident al ONU in Moldova: „E minunat sa ajungi in doar doua ore pana la aceste destinatii turistice. E pacat sa nu vezi superbele manastiri – Cetatuia sau Hadambu – atat de bine zidite in istoria Europei, impresionantul Iasi cu numeroase edificii in renovare. Romania si RM sunt tari ce merita vazute, inainte de toate, pentru peisajele lor naturale unice”.Ambasadorul ceh si-a exprimat incantarea ca a participat la acest tur cultural. „Sunt fericita sa cunosc cultura ambelor tari, sa gust vinurile deosebite de aici. Le recomand tuturor: vizitati Romania si RM”, ne-a spus Melanie Marlett, director de tara al Bancii Mondiale.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *