Politică

Dirk Schuebel despre Guvernul Leancă: Sincer să fiu, noi ne-am aşteptat la mai multe schimbări

Şeful Delegaţiei permanente a Comisiei Europene în R. Moldova răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Dirk Schuebel: Mai întâi de toate, aş vrea să vă spun că sunt extrem de satisfăcut pentru că ieri a fost desemnat un nou guvern şi că a fost ales un nou speaker al parlamentului. Aceste lucruri vor pune punct crizei politice din ţară, după cinci luni foarte dificile. Astfel, întărindu-se drumul Moldovei în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi nu numai.

Europa liberă: Doi diplomati in fruntea executivului si legislativului – Iurie Leanca si Igor Corman – ar avea sanse sa faca mai mult pentru viitorul Moldovei si cetatenilor ei?

Dirk Schuebel: Pot să vă spun că îi cunosc destul de bine pe ambii şi îi respect pentru munca politică pe care au efectuat-o şi cred că ambii reprezintă o alegere bună şi că vom lucra extrem de bine cu ambii şi că ei îşi vor exercita influenţa pe drumul continuării atât de necesarului proces de reforme pentru a deveni o ţară cu adevărat democratică, aşa cum v-o doriţi.

Europa liberă: Cine in Moldova va realiza programul eurointegrarii? Societatea? Politicienii, UE?

Dirk Schuebel: După cum ştiţi, noi ajutăm cum putem, dar este evident că această muncă trebuie făcută în primul rând de către guvern, într-o colaborare strânsă cu societatea civilă, desigur. Acesta este una dintre cele mai importante sarcini – cea de a include şi mai mult societatea civilă în acest proces. Cu referire la guvern, va fi foarte important ca toate cele trei partide care formează noua alianţă de guvernare să participe în mod egal şi plenar în procesul de integrare europeană.

Europa liberă: Învestirea, aseară, a noului guvern moldovean îndepărtează riscul alegerilor anticipate, care ar fi adus mari câștiguri comuniștilor, spun unii experti. Ce schimbări ar trebui sa se produca dupa crearea noii majoritati parlamentare si învestirea guvernului pro-european?

Dirk Schuebel: Cred că este clar pentru toată lumea că această a treia alianţă de guvernare va trebui să introducă nişte schimbări serioase, faţă de modul cum au acţionat precedentele două. Evident, Uniunea Europeană vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară, nu doar frumoase spuse oficialilor de la Bruxelles şi alte capitale europene. Noi vom fi foarte atenţi la seriozitatea cu care procesul de reforme este continuat, la felul cum este combătută corupţia, pentru că doar aşa această ţară îşi va putea continua calea pro-europeană. Iar în cazul în care aceste reforme sunt continuate, Uniunea Europeană este prima care va oferi sprijinul necesar pentru implementarea acelor paşi care trebuie făcuţi.

Europa liberă: Ce asteptari aveti de la aceasta noua coalitie de guvernare?

Dirk Schuebel: Sarcina principală va consta în faptul ca această a treia alianţă să demonstreze că lucrează pentru binele poporului acestei ţări, pentru a mişca ţara înainte, astfel ca orice suspiciune de activitate în beneficiul partidelor sau chiar beneficiul personal să fie eliminate din start.

Europa liberă: Credeti in sansa depolitizarii functiilor in noul/vechi guvern?

Dirk Schuebel: Cred că ştim cu toţii că acesta este un proces care va mai dura ceva timp – nu poţi hotărî printr-o mişcare ca totul să fie depolitizat brusc. Va fi un proces care va dura ceva timp, dar eu sper că acest nou guvern, care are şi nişte feţe noi, va aborda problema cu seriozitate, înţelegând că această depolitizare este absolut necesară pentru a evita o criză asemănătoare cu cea pe care am urmărit-o pe parcursul ultimelor cinci luni.

Europa liberă: Centrul Naţional Anticorupţie trece din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului. Este o decizie conforma rigorilor europene?

Dirk Schuebel : Aceasta a fost decizia Dumneavoastră, noi nu dorim să intervenim în acest subiect. Până la urmă, nu contează atât de mult cine şi cui se subordonează, cel mai important lucru este să se ia decizii independente bazate exclusiv pe buchea legii.

Europa liberă: Din noul cabinet fac parte aproape aceiaşi miniștri. Ar fi fost bine daca se făceau remanieri?

Dirk Schuebel: Sincer să fiu, noi ne-am aşteptat la mai multe schimbări. Sigur că noi cunoaştem actuala componenţă a guvernului şi vedem câteva feţe noi, ne aşteptam la mai multe. Avantajul constă în faptul că persoanele care ocupă de mai mult timp fotoliile guvernamentale ştiu mai bine ce trebuie făcut şi eu sper că această nouă echipă va începe lucrul cu forţe noi, cu o forţă şi dedicaţie nouă pentru a duce mai departe procesul de reforme, după cum am spus-o, fără implicarea intereselor de partid sau personale.

Europa liberă: Intr-un interviu pentru Europa libera ati spus ca lupta împotriva corupţiei trebuie intensificată în Republica Moldova si că acest flagel trebuie combătut cu mai multă seriozitate, nu doar prin acuzaţii între liderii politici. Va tine cont guvernarea de acest mesaj al dvs?

Dirk Schuebel: Sper ca întregul guvern, cu ajutorul societăţii civile vor face paşii necesari pentru a lupta cu acest fenomen de o manieră hotărâtă. Cred că este cea mai importantă problemă a acestei ţări. Respectiv, trebuie tratată cu seriozitate pentru că de această problemă sunt legate o sumedenie de alte aspecte . politizarea anumitor instituţii este legată parţial de problemele corupţiei şi, respectiv, totul trebuie examinat complex. Sunt convins că dacă veţi reuşi în combaterea corupţiei, veţi rezolva astfel mai multe probleme simultan. Noi doar putem face apel către toţi politicienii să ia în consideraţie interesele populaţiei ţării ca pe interesul suprem în activitatea pe care o desfăşoară.

Europa liberă: Ce ne puteți spune despre felul in care s-au purtat negocierile si cum s-a ajuns la un compromis ?

„Dirk Schuebel: Orice coaliţie din orice ţară a lumii implică nişte compromisuri. Trebuie să faci compromisuri şi noi suntem mulţumiţi de faptul că un compromis a fost găsit. Bineînţeles că noi dorim să vedem continuarea luptei cu corupţia, astfel ca acest compromis să nu influenţeze procesul de luptă cu corupţia. Este foarte important ca acest subiect să fie tratat de o manieră apolitică. Dacă există o persoană coruptă, această persoană trebuie judecată şi condamnată la închisoare, în concordanţă cu legislaţia existentă în Republica Moldova. Ne bucurăm că a fost găsit un compromis pentru că el readuce stabilitatea politică pe care o campanie electorală nu ar fi adus-o.

Europa liberă: Domnul Ghimpu s-a pomenit vrand-nevrand in opozitie. Ce rol ar putea sa joace el in continuare?

Dirk Schuebel: Cred că este întotdeauna bine ca să se găsească un compromis cât mai larg cu putinţă, astfel să se implice cât mai multe părţi într-o posibilă coaliţie. Cu toate acestea, în actualele circumstanţe, se pare că nu a fost posibilă integrarea domnului Ghimpu şi a colegilor acestuia din PL în această nouă alianţă. Oricum, domnul Ghimpu ne-a asigurat, în timpul vizitei comisarului Fule de acum două săptămâni, că el şi partidul său va sprijini toate iniţiativele pro-europene susţinute de noul guvern. Cred că acesta este un bun start.

Europa liberă: Dar opoziția comunista ce comportament ar putea sa adopte? PCRM a purtat tratative privind declanşarea alegerilor anticipate, cu reprezentanţi PD şi PLDM, în toată perioada cât s-au dus negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare, între colegii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană, despre aceasta a anunțat liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Dirk Schuebel: Eu pot doar să fac un apel către Partidul Comuniştilor din Moldova de a încerca să dea dovadă de o abordare constructivă întotdeauna când e posibil. Opoziţia va rămâne opoziţie, lucrul acesta este clar, dar eu cred că e important să se arate populaţiei că opoziţia poate avea şi o abordare constructivă în anumite chestiuni care sunt importante pentru popor. Integrarea europeană nu ar trebui să devină o expresie negativă, ea niciodată nu a fost – Partidul Comuniştilor a iniţiat procesul de integrare europeană, toată lumea ştie asta. de aceea este important să existe sprijinul opoziţiei atunci când vine vorba de subiecte importante şi eu îmi exprim speranţa că domnul Voronin, care este o persoană foarte raţională, va urma această abordare împreună cu colegii săi de partid.

Europa liberă: Dialogul dintre putere si opoziție ar putea fi si mai greu?

Dirk Schuebel: În orice democraţie există dezbateri politice, acestea însă nu ar trebui să depăşească un anumit nivel de argumentare. Orice discuţie de acest gen este benefică într-o societate democratică pentru că s-ar putea ca guvernul să nu aibă întotdeauna dreptate. Opoziţia are dreptul de a se exprima şi de a face propuneri. Este important cum are loc acest dialog.

Europa liberă: Sunt voci care spun ca programul de guvernare prezentat de dl iurie Leanca include aceleași prioritati ale guvernării de acum 3 ani si ca au cam batut pasul pe loc, sa aiba dreptate cei care fac aceasta constatare?

Dirk Schuebel: Nu. Eu cred că a post uşor prematur ca în anumite ocazii să fie fixate limite temporale, pe de altă parte a fost un stimulent pentru a începe reformele pentru a stabili nişte obiective. Este clar că asemenea obiective nu se materializează întotdeauna. Cred că putem spune că în relaţiile noastre bilaterale am colaborat cu succes. Am finalizat, în principiu, negocierile politice referitoare la Acordul de Asociere, acum, sperăm să finalizăm în două săptămâni negocierile în subiectul regimului de liber schimb, astfel ca să iniţiem, în principiu, Acordul de Asociere la Vilnius, dacă totul merge conform planului. Şi acesta, cred, este un mare succes. Acelaşi lucru se referă la planul de acţiuni referitor la liberalizarea regimului de vize – aşteptăm rapoartele experţilor, în urma misiunilor avute în Republica Moldova în februarie şi martie. Din informaţiile preliminare, ştim că nu va fi extrem de dificil să se parcurgă şi etapele necesare finalizării negocierilor, astfel ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius negocierile să fie încheiate din punct de vedere tehnic.

Europa liberă: Cum ar trebui sa acționeze actualul guvern pro european de la Chișinău ca sa nu supere Moscova?

Dirk Schuebel : Consider că atât Moscova cât şi Bruxelles-ul şi statele-membre ale UE sunt interesate de o Moldovă stabilă. Noi discutăm care sunt cele mai bune căi pentru atingerea acestei stabilităţi, cred că este un proces normal. Noi credem că o zonă aprofundată de liber schimb, care va fin inclusă în Acordul de Asociere va fi cea mai bună cale de obţinere a acestei stabilităţi, pentru înaintarea pe calea democratică – de aceea noi o promovăm.

Europa liberă: E adevărat ca Acordul de Asociere va fi semnat pana la următoarele alegeri parlamentare?

Dirk Schuebel : Acum există un guvern nou şi eu sper din suflet ca acest guvern va fi capabil să lanseze pregătirile pentru semnare şi că vom asista la semnarea acestui acord de asociere înainte de următoarele alegeri parlamentare care vor urma. Acesta este obiectivul nostru, ca Acordul de Asociere să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Europa liberă: Soluționarea problemei transnistrene se regăsește printre prioritățile guvernului. Cu sau fără şanse?

Dirk Schuebel : Sigur că ar trebui să rămână o prioritate de bază şi pentru noul guvern, astfel cum a fost şi pentru cel precedent pentru că eu cred că fără o rezolvare cu succes a acestei probleme va fi mult mai dificil pentru Republica Moldova să aibă succes pe calea integrării europene. Ambele probleme, repet, nu sunt legate între ele, oricum însă, dacă ar exista o soluţie sau o rezolvare a problemei, ar fi mai uşor să se atingă obiectivul integrării europene. Repet însă, aceste două subiecte nu sunt interdependente.

Europa liberă: Mulți îşi pun întrebarea ce ar trebui sa se facă mai întâi, reunificarea ţării sau apropierea Moldovei de UE fără Transnistria?

Dirk Schuebel : Cred că Moldova ar trebui să lucreze în paralel pe ambele direcţii şi la fel cum UE sprijină integrarea europeană a Moldovei, noi sprijinim şi procesul de reglementare inclusiv prin participarea în formatul 5+2 şi prin măsurile de consolidare a încrederii pe cele două maluri, în scopul apropierii ambelor părţi.

Europa liberă: Ati participat la Zilele Europei in stânga Nistrului. Ar dori autoritățile de la Tiraspol sa imbratiseze opțiunea pro-europeana? Se pare ca ele sunt cu gândul la o alta integrare, euroasiatica.

Dirk Schuebel: Să ştiţi că am fost foarte surprins de succesul Zilei Europei pe care am celebrat-o şi mulţumiri pentru acest lucru ar trebui să fie adresate autorităţilor transnistrene şi celor din Tiraspol are au făcut posibil evenimentul. Am avut o discuţie foarte interesantă. Sigur că a fost un eveniment cultural, oricum însă, am avut discuţii foarte interesante cu populaţia şi eu şi colegii mei am fost impresionaţi de nivelul de cunoştinţe de care a dat dovadă populaţia transnistreană despre Uniunea Europeană. cred că este important faptul că populaţia Transnistriei este interesată şi îşi menţine interesul faţă de Europa şi cred că discuţiile avute de Ziua Europei confirmă acest lucru.

Europa liberă: Integrarea euroasiatica contrazice integrarea europeana? Se exclude una pe cealalta?

Dirk Schuebel: Iarăşi, aceasta este o decizie care trebuie să fie luată de ţara Dumneavoastră, de alte ţări, care ar fi opţiunea preferată. Noi, după cum am mai spus-o, credem că cea mai bună cale pentru Moldova o reprezintă Acordul de Asociere şi intrarea în zona aprofundată de comerţ liber, prin care Moldova se va integra în imensa piaţă europeană cu 500.000.000 de consumatori. Până la urmă, bineînţeles că este alegerea fiecărei ţări în parte să-şi aleagă calea de dezvoltare economică.

Europa liberă: Pe cat de libera este presa din Moldova?

Dirk Schuebel : Mai întâi de toate, Moldova – asemenea oricărei alte ţări democratice are nevoie de mass-media libere. Iată de ce principalul scop este de a avea un tele-radio difuzor public independent şi neutru. Teleradio Moldova ar trebui să se mişte înainte pe această cale şi noi vom fi bucuroşi să susţinem acest proces. Evident că alte mijloace de informare în masă care aparţin anumitor proprietari au anumite interese pe care le promovează. Ar fi bine să vedem pe termen mediu mai puţină politizare a mass-media, pentru că azi – Dumneavoastră o ştiţi mai bine ca mine, e suficient să deschizi o pagină web a unei instituţii media ca să-ţi dai seama după două minute cărui partid politic este aceasta afiliată sau pe cine sprijină. Cred că ar fi bine să existe mai puţină vehemenţă în aceste media – acest lucru ar putea ajuta în viitor şi la diminuarea tensiunilor din spaţiul politic.

Europa liberă: Care poate fi soarta NIT-ului?

Dirk Schuebel : Vom continua să monitorizăm cu atenţie şi ce va decide Strasbourg-ul – după cum ştiţi, NIT s-a adresat la CEDO în această privinţă. Noi urmărim şi ce se întâmplă cu alte mass-media care s-au ciocnit cu probleme. Observ acum cazul Moldovei Suverane. Ştiu că există probleme şi la Kommersant Plus, care, din câte aud, este supus unor ameninţări serioase. Sper ca pentru fiecare caz să poată fi găsită o soluţie, ca pentru moment, Kommersant Plus să-şi poată continua activitatea. Sper ca Robert Zapadinski, pe care îl cunosc bine şi care îşi face bine treaba să-şi poată continua munca. Acelaşi lucru se referă şi la oricare alte mass-media. Ştiu că acum apar instituţii media noi, ATV, care nu completează neapărat golul lăsat de NIT, dar cel puţin oferă posibilitatea exprimării unor anumite opinii. Vom urmări cu mare atenţie evoluţiile din domeniul media, aşa cum am făcut-o şi în trecut şi ne vom exprima punctul de vedere dacă vom sesiza anumite acţiuni incorecte faţă de mass-media.

Europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *