Chișinău

Discuţii în contradictoriu despre Uzina de prelucrare a deşeurilor menajere

Partidul Social Democrat a declarat că atacă în judecată decizia primariei mun. Chişinău de a construi uzina de prelucrare a deşeurilor menajere. PSD îşi motivează decizia prin faptul că nu există garanţii privind asigurarea securităţii ecologice pentru municipiu.

PSD este indignat şi de faptul că investitorul italian poate, conform contractului, să transmită drepturile de implementare a proiectului unui alt executant. În plus, mai susţine PSD, la uzină vor fi aduse şi deşeuri din alte ţări.

Primăria municipiului Chişinău respinge acuzaţiile PSD privind pericolul ecologic la construcţia uzinei motivând că proiectul a fost avizat de către instituţiile guvernamentale de mediu. Recent, într-un interviu, Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, a declarat că „tehnologia propusă nu admite emisii supranormative. În mod normal, dacă se va respecta procesul tehnologic nu ar trebui să fie efecte negative asupra mediului şi sănătăţii”.

Investitorul italian care urmează să construiască uzina a fost selectat în baza unui concurs încă în anul 2005. Iar contractul a fost semnat de ex-primarul interimar, Vasile Ursu, în anul 2006. Mai târziu, actuala administraţie a Primăriei Chişinău a modificat contractul respectiv, deoarece conţinea unele prevederi care erau în defavoarea intereselor municipiului. Din contract a fost exclusă inclusiv prevederea care oferea dreptul investitorului să prelucreze la uzină deşeuri transportate din alte state.

Respectându-şi angajamentele asumate prin contract, Primăria a alocat terenul unde urmează a fi construită uzina de prelucrare a deşeurilor menajere şi a aprobat un grafic de executare a lucrărilor. Urmează ca şi investitorul să-şi îndeplinească obligaţiunile şi să construiască uzina.

„Este absolut necesar ca Chişinăul să aibă o fabrică de prelucrarea a deşeurilor menajere solide mai ales că depozitul de la Ţânţăreni, Anenii Noi, este deja aproape plin, iar în decembrie expiră contractul. Eu consider că decizia de a construi fabrica este mult prea întârziată. Din păcate, acum nici nu avem timp pentru discuţii. Dacă mai discutăm un an sau doi ne trezim cu oraşul plin de gunoi”, a declarat Vladimir Garaba.

Uzina de prelucrare a deşeurilor urmează a fi construită în preajma Staţiei de epurare a apelor reziduale din mun. Chişinău. Investitorului i se va permite să acumuleze deşeuri şi din afara municipiului pentru a avea o rentabilitate mai mare. Potrivit specialiştilor, tehnologia propusă de grupul italian va permite utilizarea sută la sută a tot ceea ce va intra în uzină. Va fi luat spre prelucrare şi nămolul de la staţia de epurare. Iar cele zece hectare de teren vor fi date în concesiune pe 30 de ani. După expirarea acestui termen, primăria va avea dreptul să devină proprietar pe o cotă-parte din uzină.

Astfel de uzine de prelucrare a deşeurilor funcţionează în mai multe state europene, inclusiv în Italia, Germania, Suedia etc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *