Timpul.md

Actualitate 8 Octombrie 2019 | 14:05

Disperare în PNL, înainte de moțiune. Orban, de urgență la PMP. Decizia bombă luată de partidul lui Băsescu

Cu doar două zile înainte de votul pe moțiunea de cenzură înregistrată împotriva Guvernului Dăncilă, situația politică pare să nu mai fie atât de clară cum ne-a fost prezentantă până acum, cel puțin de liderii opoziției. Victor Ponta spune deja că nu ar refuza un guvern cu ALDE și PSD, oamenii lui Dăncilă umblă zi și noapte pentru a culege susținători, în timp ce Ludovic Orban, spun surse politice din diverse zone, începe să aibă emoții și face vizite pentru a se asigura de susținerea promisă.

Opoziția de circumstanță la Guvernul Dăncilă pare mai puțin unită și mai puțin hotărâtă, pe măsură ce se apropie ziua de joi, când va fi votată moțiunea de cenzură înaintată de PNL. Această nehotărâre o simt și liderii PNL, partidul care și-a asumat gestul politic. Drept urmare, în ultima vreme, spun, pentru Capital, surse din mai multe zone politice liderii liberali se agită, ba chiar par ușor disperați.

Numărul de voturi pro moțiune se oprește la 237, conform unor numătători de uz intern, peste cele 233 minim necesare, dar în niciun caz suficiente pentru ca „moțiunea să treacă fără probleme”, așa cum anunță public liderii opoziției.

Ieri, de exemplu, Ludovic Orban, a făcut o scurtă vizită liderilor PMP din Parlament, acolo unde ar fi vrut să se asigure de sprijinul partidului construit în jurul fostului președinte Traian Băsescu. Surse de încredere spun că Orban s-ar fi afișat destul de emoționat la această întâlnire, unde s-a decis ca parlamentarii PMP să voteze la vedere, adică să arate către camere culoarea bilelor pe care le vor introduce în urne. PMP rămâne, deci, fidel promisiunilor, se pare.

Vești mai proaste pentru opoziție vin, însă, dinspre UDMR, care ar fi decis să voteze la secret și în cadrul căruia ar fi deja mai mulți parlamentari dispuși să o sprijine pe Dăncilă.

Practic, dacă calculele interne ale opoziției, devoalate pentru Capital de mai multe surse, sunt exacte, totul se va decide la 3-4 voturi, adică orice va fi posibil, având în vedere că este notorie înclinația majorității politicienilor spre trădare în schimbul diverselor avantaje.

Guvernul Dăncilă este supus, joi, celui mai important test politic prin care ab trecut până acum. Se votează o moțiune de cenzură inițiată de PNL.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus