Interviu

Dl Brian A. Nichols: „O presă liberă şi activă ar putea să-i menţină pe oficiali pe drumul onest”

Banii şi echipamentul urmează să fie folosiţi pentru implementarea unor reforme în astfel de domenii cum sunt justiţia şi ordinea publică, precum şi în prevenirea traficului de fiinţe umane. Imediat după semnarea acestui acord ne-am întâlnit cu dl Brian A. Nichols, Adjunctul principal al Asistentului Secretarului de Stat, Biroul pentru afaceri internaţionale în domeniul combaterii drogurilor şi aplicării legii, cu care am discutat despre proiectele concrete ce vor fi desfăşurate în Moldova, în urma acordării acestei asistenţe, precum şi despre modul în care sunt valorificate în R. Moldova investiţiile americane.

 – Dle Nichols, care a fost scopul vizitei Dvs. în R. Moldova?

– Statele Unite ale Americii sunt onorate să fie partenerul R. Moldova în reformele din domeniul justiţiei şi în consolidarea statului de drept în ţara dumneavoastră. În cadrul acestei vizite am semnat un document important, în conformitate cu care Moldova va primi o asistenţă de 2,3 milioane de dolari din partea SUA. Cu aceşti bani vom ajuta Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei în implementarea reformelor, atât de necesare astăzi R. Moldova. În acest sens vom conlucra cu Institutul Naţional al Justiţiei, cu specialişti din domeniul investigaţiilor criminalistice şi vom susţine experţii criminalişti din R. Moldova. De asemenea, vom acorda asistenţă R. Moldova printr-un program de creştere a capacităţilor structurilor de stat în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane.

– Cu cine dintre demnitarii moldoveni aţi discutat aceste probleme? V-aţi întâlnit şi cu reprezentanţii societăţii civile?

– Am avut un program interesant în R. Moldova. Luni, la Guvern, am semnat amendamentul la acord împreună cu secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu. A fost o ceremonie foarte frumoasă. De asemenea, am avut prilejul să mă întâlnesc cu dl Alexei Roibu, ministrul Afacerilor Interne, cu care am discutat despre proiectele viitoare, dar şi despre cele desfăşurate anterior. Dumnealui mi-a arătat, printre altele, echipamentul donat anterior Moldovei de către Statele Unite – sistemul automatizat de identificare balistică, cu ajutorul căruia pot fi identificate rapid armele folosite la săvârşirea infracţiunilor precum şi posesorii acestora. Am văzut, totodată, şi acea Secţie Tehnico-explozivă, dotată cu echipament donat anterior. Pe domeniul criminalistic vrem să oferim Moldovei, pentru experţii criminalişti, un sistem computerizat de preluare şi identificare a amprentelor digitale. Vom dota poliţia rutieră cu sisteme moderne de supraveghere audio-video.
Cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, am discutat despre reforma în justiţie, care urmează să fie implementată în R. Moldova şi în ce mod am putea s-o susţinem. M-am mai întâlnit la Chişinău cu un grup de avocaţi independenţi şi cu responsabili de la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. În ansamblu a fost o vizită productivă – am reuşit chiar să văd, puţin, oraşul Chişinău, şi am vizitat Vinăria Cricova.

– Reforma justiţiei, despre care acum se vorbeşte tot mai mult în R. Moldova, îşi propune să combată corupţia, să obţină independenţa justiţiei. În ce măsură asistenţa SUA ar putea să ne ajute în soluţionarea unor astfel de probleme?

– Fenomenul corupţiei în RM, din păcate, este binecunoscut, dar aspectul pozitiv pe care îl putem atesta noi este că toţi oficialii cu care am avut prilejul să mă întâlnesc zilele acestea şi-au exprimat dorinţa de a combate acest flagel. Ajutorul american va fi unul concret – vom continua să cooperăm prin diferite programe cu CCCEC, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei – iar aceste structuri sunt interesate să conlucreze cu noi. Din fondurile pe care le vom dona, în conformitate cu amendamentul pe care l-am semnat luni la Chişinău, vom susţine în R. Moldova două poziţii – una de consilier juridic la ambasada SUA şi a doua – de consilier în domeniul expertizei judiciare, ambele urmând să asiste organele de drept naţionale. De asemenea, vom continua să colaborăm cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie în vederea combaterii traficului de fiinţe umane.
Cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, am convenit asupra necesităţii de resurse pentru creşterea capacităţilor personalului, pentru organizarea pe viitor a unor traninguri, schimburi profesionale, seminare. La fel, am discutat şi despre salarii…

– Despre salarii, în ce sens?

– În toate şedinţele pe care le-am avut s-a accentuat asupra importanţei pe care o are majorarea salariilor funcţionarilor, prin diferite modalităţi, inclusiv prin reducerea numărului de funcţionari, întâi de toate a celor care nu-şi îndeplinesc corespunzător obligaţiile profesionale. Este obligatorie eficientizarea domeniului.

– Dacă vorbim de proiectele pe care le-a implementat în R. Moldova biroul pe care îl reprezentaţi dumneavoastră, cam la cât se estimează ele, în dolari americani?

– Din momentul în care biroul pe care îl reprezint şi-a început activitatea şi asistenţa pentru R. Moldova a trecut mai mult de un deceniu şi în această perioadă au fost acordate peste 14 milioane de dolari, prin diferite programe şi proiecte. Dar noi nu suntem singurul birou care oferă asistenţă RM, există un şir de alte agenţii, cum este, de exemplu, USAID, care la fel desfăşoară programe in domeniul supremaţiei legii.

– Dle Nichols, Statele Unite ne-au sprijinit continuu în edificarea statului de drept. Cu toate acestea, schimbările din domeniu decurg anevoios şi nu sunt resimţite deocamdată de cetăţeanul de rând. Cum aţi aprecia eficienţa acestor proiecte? Există anumite criterii de măsurare a gradului de eficienţă în asemenea cazuri? Dumneavoastră personal sunteţi mulţumit de modul în care se desfăşoară programele finanţate de SUA în R. Moldova în domeniul la care ne referim?

– Aş putea remarca progrese evidente în ceea ce priveşte creşterea capacităţilor R. Moldova. Astăzi, de exemplu, se resimte o dorinţă mai mare din partea guvernării de a integra ţara în Uniunea Europeană. Este evidentă şi voinţa politică a ţării de a face schimbări, de a întreprinde reforme şi de a utiliza în acest sens asistenţa care vine din exterior, inclusiv din SUA. În special, atestăm progrese în combaterea traficului de fiinţe umane. Proporţiile fenomenului respectiv au fost semnificativ diminuate, în prezent nu mai putem vorbi despre trafic la scară largă în R. Moldova, autorităţile îşi fac datoria. Important este ca de acum înainte să prevenim fenomenul şi să asistăm eventualele victime ale traficului de fiinţe umane, să dezvoltăm capacităţile organelor de drept din RM pentru a combate această crimă. Bineînţeles că traficul rămâne să fie o problemă mondială, dar R. Moldova a înregistrat progrese importante. Există progrese şi în domeniul expertizei criminalistice – documentele false sunt identificate, procurorii sunt antrenaţi pentru a-şi prezenta mai bine dosarele în instanţă…

– Ştim că o parte din asistenţa proaspăt acordată de SUA va fi utilizată pentru reformarea poliţiei moldoveneşti. Şi mai ştim că poliţia americană ar putea servi drept model pentru apărătorii ordinii publice din Moldova…

– Pentru a spori eficienţa poliţiei moldoveneşti vom organiza schimburi profesionale reciproce, vizite de studii, traninguri şi seminare. O arie de interes comun pentru guvernele celor două ţări sunt birourile de securitate internă, care funcţionează în organele de poliţie.

– Aţi abordat în acest interviu mai multe probleme ce ţin de consolidarea statului de drept în R. Moldova. Ce credeţi despre rolul presei în acest sens?

– Rolul presei este esenţial pentru o democraţie. Mass media are misiunea de a informa populaţia cu privire la riscurile pe care le comportă corupţia, traficul de fiinţe umane etc. La fel, o presă liberă şi activă ar putea să-i menţină şi pe oficiali pe drumul onest, ca să zic aşa.

– Şi în încheiere, aş vrea să vă întreb, dle Nichols, dacă v-a plăcut la Cricova…

– M-a impresionat acest complex subteran. Nu am avut până acum ocazia să văd aşa ceva. Totul m-a fascinat – vinurile istorice, care au peste 100 de ani, acea poză a lui Iuri Gagarin, nota pe care primul cosmonaut a lăsat-o pe poză. Am degustat şi vinurile – mi-au plăcut foarte mult, în special, cele roşii şi cele spumante.

– Vă mulţumim pentru interviu!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *