Timpul.md

Actualitate 1 Iulie 2019 | 08:20

DOC /// Ce se va întâmplă cu secretarii de stat? Guvernul Sandu RETRAGE un aviz dat unui proiect DEPUS de blocul ACUM

Guvernul Maiei Sandu a decis să retragă Avizul dat inițiativei legislative a deputaților din blocul ACUM care prevede modificarea statutului secretarilor de stat. Proiectul prevede că secretarii vor trece în categoria demnitarilor de stat, și nu a funcționarilor, cum este la moment.

 Este neclar care sunt argumentele care au stat la baza acestor contradictorii. Anterior, același Guvern a dat aviz pozitiv acestei propuneri, având totodată mai multe amendamente la capitolul „salarizare”.


Funcția de secretar de stat va deveni funcție de demnitate publică. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat marţi, 25 iunie, în primă lectură de către legislativ. Potrivit proiectului, statutul funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și de „șef sau șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” va fi schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică, comunică MOLDPRES.

De asemenea, autorii proiectului au propus instituirea funcției de secretar general al ministerului, care ar urma să substituie funcția de secretar general de stat. Totodată, documentul vizează delimitarea atribuțiilor de „secretar de stat” și „secretar general al ministerului”. Astfel secretarii de stat vor avea obligaţia de a asista ministru în procesul de realizare a programului de guvernare.

Secretarii de stat vor fi numiţi şi demişi de guvern la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor va fi stabilit în funcţie de domeniile gestionate de minister. În lipsa ministrului, secretarul de stat va îndeplini obligaţiile de conducere şi va putea participa la şedinţele guvernului.

1 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus