Timpul.md

Politică 13 Iulie 2017 | 11:18

Dodon crede că alianța cu Grecia, Turcia, Luxemburg, Olanda sau Muntenegru înseamnă război. „Prezidentul” nu zice nimic de trupele de ocupație ruse care au ucis moldoveni

Aderarea la NATO s-ar solda cu un război în Republica Moldova, iar integrarea în UE va face țara să explodeze, a opinat preşedintele Iugor Dodon în cadrul unui interviu acordat recent canalului de televiziune din Belarus, Belarus 1.

„Sunt categoric împotriva faptului ca Moldova să adere la NATO. Aceasta prezintă un război pentru Moldova. Anti-ruși noi precis nu vom fi, iar anti-occident, pe unele poziții, vom fi. Spre exemplu, minoritățile sexuale insistă pe realizarea acestor parade gay: aceasta nu va trece! Suntem creștini, avem 98% de oameni creștini în Republica Moldova, unul dintre cele mai înalte niveluri de creștinism dintre toate țările. Dacă cineva va încerca să folosească Moldova drept „carne de tun” în lupta împotriva Rusiei, cum ar fi țările NATO. Noi vedem ce vor ei și ce scopuri urmăresc în această regiune. Am văzut ce au provocat unele țări din Occident în Ucraina, vedem ce se întâmplă acolo și nu avem nevoie de așa ceva”, a declarat Dodon.
În cadrul aceluiași interviu, Igor Dodon a mai spus că Republica Moldova va exploda în cazul în care se va integra în Uniunea Europeană.

„Dacă guvernarea Moldovei, la o etapă anumită, va decide să se integreze politic în UE, țara va exploda. Moldova nu va mai exista. Niște raioane le vor lipi României, va fi o altă asociație teritorială. Noi nu putem permite categoric acest lucru, de aceea să pui astfel de condiții e categoric interzis. Despre aceasta le-am spus tuturor și din Orient, și din Occident. Noi nu dorim să ne implicăm în aceste bătălii geo-politice”, a spus el. 

 


Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949. 

Actualmente cuprinde 28 state din Europa și America de Nord. Alianța s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Inițial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membra NATO.

Statele membre NATO: Belgia, Canada, Danemarca, SUA, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie, Grecia, Turcia, Germania, Spania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Croația, Albania și Muntenegru

deschide.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus