Timpul.md

Actualitate 15 Decembrie 2019 | 08:35

Dodon, despre alegerea președintelui în Parlament: CC nu va face jocuri

 În spațiul public a apărut recent ideea conform căreia Curtea Constituțională (CC) și-ar putea revedea decizia din 4 martie 2016, atunci când a decis ca președintele să fie ales direct de către cetățeni, și nu prin votul Parlamentului.

Invitat la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova, Igor Dodon a declarat că actuala componență a CC nu va face asltfel de jocuri, lăsând să se înțeleagă că republica Moldova va avea, în 2020, alegeri prezidențiale în care șeful statului va fi ales prin vot direct de către cetățeni, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Mai mult, șeful statului îi numește „provocatori” pe cei care promovează această idee.

Totodată, Dodon a specificat că alegerile prezidențiale, potrivit legii, trebuie să aibă loc în perioada 23 octombrie-23 noiembrie 2020.

„Provocatorii vorbesc despre asta, în opinia mea. Amintesc că am colectat semnături pentru forma prezidențială de guvernământ. În al doilea rând, să modifici Constituția acum prin decizia Curții Constituționale, nimeni din actuala componență a Curții o asemenea decizie nu va lua. Sunt sigur că actuala Curte Constituțională nu va face asemenea jocuri.

O altă modalitate de a schimba Constituția sunt prin inițiativa a 34 de deputați”, a spus Dodon, menționând că doar socialiștii au 34 de mandate în Legislativ, însă nu au de gând să promoveze o astfel de inițiativă. „Nu știu despre ceilalți”, a adăugat el.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus