Timpul.md

Actualitate 16 Decembrie 2019 | 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

El a declarat în cadrul unei emisiuni la RTR Moldova că în luna ianuarie Curtea Constituțională va emite o hotărâre în ceea ce privește adresarea unor deputați cu privire la sistemul de vot care ar trebui aplicat în cazul unui scrutin anticipat.

Amintim că la 15 august, fosta majoritate parlamentară PSRM-ACUM a aprobat anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional, adică pe liste de partid. La mijlocul lunii octombrie, doi deputați de la Blocul ACUM și unul de la PSRM, au depus o sesizare la Curte, invocând o serie de neclarități în privința sistemului de vot în baza căruia ar trebui să aibă loc alegerile anticipate.

Ei s-au referit la faptul că pe de o parte, conform unor interpretări ale magistraților constituționali, Parlamentul este în măsură să decidă ce fel de sistem de vot să se aplice în cadrul unui scrutin, iar pe de altă parte, potrivit unei decizii pronunțate în aprilie 2019 de fosta componență a Curții, alegerile parlamentare anticipate ar urma să se desfășoare în baza sistemului electoral mixt.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus