Timpul.md

Actualitate 7 Noiembrie 2019 | 08:46

Dodon: „În 72 de ore, ne putem aștepta la căderea Guvernului. Există riscul ca să ajungem la alegeri parlamentare anticipate”

 Deși se arată nemulțumit de activitatea unor ministere din cadrul Executivului, președintele țării, Igor Dodon, își dorește ca actuala majoritate parlamentară să-și finalizeze mandatul. Totodată, șeful statului susține că în 72 de ore, Guvernul Sandu ar putea să cadă, în contextul în care deputații nu vor susține inițiativa prim-ministrei privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea.

„În calitate de președinte, mi-aș dori ca actuala guvernare să-și continuie activitatea, chiar dacă sunt nemulțumit de activitatea Guvernului. Am înțeles că PSRM a convocat mâine ședința fracțiunii, unde urmează să se discute care va fi poziția mai departe. Cel mai probabil, în zilele următoare vor convoca și ședința Consiliului Republican. Am văzut declarația colegilor socialiști că ei nu vor susține această abordare, ca prim-ministrul să-și asume responsabilitatea, contrar normalor legale, constituționale, pentru numirea procurorului general”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

În acest sens, potrivit Constituției, după asumarea responsabilității de către Guvern și după înregistrarea proiectului la Parlament, în termen 72 de ore urmează ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului respectivul proiect pentru ca deputații să voteze pentru sau împotriva.


„În trei zile, fie Guvernul cade, fie funcționează în continuare. Faptul că doamna prim-minstră a mers la acest pas denotă o situație foarte interesantă, deoarece putea să discute acest subiect cu partenerii din alianță. În acordul semnat între PSRM - ACUM este scris foarte clar care este procedura de înaintare a candidaturii la Procuratura Generală. În opinia mea, PSRM nu poate să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului. Atunci mă întreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, a menționat Dodon.

Șeful statului a mai adăugat că mâine, 7 noiembrie, convoacă la Președinție toți ambasadorii acreditați pentru a discuta situația politică creată, „deoarece există riscul ca Guvernul să cadă și să ajungem la alegeri parlamentare anticipate”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus