Timpul.md

Actualitate 20 Octombrie 2017 | 18:00

Dodon încearcă să submineze Centenarul Unirii și vrea să creeze sărbătoarea „100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești”

Șeful statului, Igor Dodon, a dispus organizarea mai multor manifestații de aniversare a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești și numirea primului guvern al Republicii Moldovenești, potrivit unui decret prezidențial publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republici Moldova, informează MOLDPRES.

Decretul prevede constituirea comisiei care se va ocupa de organizarea evenimentelor. Anterior, Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că „luând în considerare importanța excepțională a acestui eveniment semnificativ pentru continuitatea statalității poporului moldovenesc, în contextul istoric și etnic al devenirii lui ca națiune, voi emite curând un decret prezidențial de constituire a comisiei jubiliare pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor consacrate marcării a celebra 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești”.

Tot atunci, Igor Dodon a specificat că va solicita Guvernului să delege reprezentanți și să acorde sprijin pentru realizarea programului care va fi elaborat de comisie.

Potrivit decretului publicat, comisia va elabora și aproba un program de acțiuni pentru desfășurarea manifestațiilor și va conlucra cu autoritățile administrative publice pentru a realiza întregul program.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui independență față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia. Inițial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar la 24 ianuarie 1918 Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești, iar la 27 martie 1918 a votat unirea cu România.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus