Timpul.md

Chișinău 8 Aprilie 2016 | 12:15

Doi actori ai filmului Yamakasi de Luc Besson vin la Chișinău pentru un massterclass de parkour

În perioada 14-16 aprilie 2016 în Republica Moldova va fi organizat un eveniment inedit : „Parkour - arta deplasării în spațiul public”. 

Devenit popular datorită filmului Yamakasi de Luc Besson, Parkour-ul este o artă a desplasării, ce constă în a se deplasa de la punctul A la punctul B, în cel mai eficient mod posibil, combinând alergarea, săriturile, escaladarea, în funcție de obstacolele ce trebuie depășite. Pentru aceasta, traceur-ul (cel care practică Parkour-ul) trebuie să urmeze o pregătire riguroasă pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și cunoaște limitele. Practicarea acestui sport implică schimbul de experiență cu alți practicanți, toleranța și deschiderea.

Mai mult decât o simplă practică sportivă, parkour-ul permite crearea noilor spații în cadrul spațiului public. Traceur-ul își imaginează, creează itinerare care ies din standardele stabilite prin utilizarea de zi cu zi. Arta deplasării preschimbă peisajul urban, nu numai pentru traceur-ii care interacționează cu mediul lor, ci și pentru spectatori, care au astfel răgaz pentru a redescoperi într-un mod inedit ceea ce îi înconjoară. Parkour-ul promovează readaptarea și libera circulație în locuri publice pentru toate persoanele.

La Chișinău vor veni doi actori francezi din filmul Yamakasi, Belle Chau și Laurent Piemontesi, fondatori ai „Art du Déplacement Academy”, precum și doi traceuri germani, Matthias Mayer și Silke Sollfrank, care se vor alătura comunității moldovenești de parkour pentru o serie de masterclass-uri și sesiuni de parkour și de freerun.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc joi 14 aprilie la ora 16.00 lângă clădirea „Pirs” din Parcul Valea Trandafirilor, pe malul lacului.  

Spectotorii vor putea asista şi la alte manifestări, care vor avea loc în cadrul acestui proiect:
• Joi, 14 aprilie de la ora 15.00 până la ora 18.00 va avea loc un workshop și o reprezentare la clădirea „Pirs”, parcul Valea Trandafirilor.
• Vineri, 15 aprilie între ora 10.00 și 14.00, sala de sport a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
• Sâmbătă, 16 aprilie de la ora 10.00 la ora 16.00 va avea loc un training la Orheiul Vechi.

Mai mulți traceuri din Republica Moldova vor avea, ulterior, posibilitatea să participe la un jam session internațional de Parkour organizat în cadrul unui proiect similar la Iași, România.

Proiectul este organizat de Alianța Franceză din Moldova și Centrul Cultural German Akzente și sprijinit de Ambasadele Franței și Germaniei în Republica Moldova cu suportul Institutului Francez și a Fondului Cultural franco-german.

Intrarea pentru public este liberă.

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus