Politică

Doi candidati la functia de sef al statului

Zinaida Greceanai si Stanislav Groppa au fost inregistrati drept candidati la functia de sef al statului de Comisia speciala de desfasurare a alegerilor.Comisia a verificat dosarele celor doi si a stabilit ca ei corespund cerintelor legale pentru a candida la functia de presedinte: au drept de vot, au 40 de ani impliniti, locuiesc in R. Moldova de cel putin 10 ani, cunosc limba de stat si au depus toate actele necesare.

Comisia a decis ca Zinaida Greceanai va figura in buletinele de vot pentru scrutinul din 20 mai cu numarul 1, iar Stanislav Groppa – cu numarul 2.
Dosarul Greceanai a fost depus la 14 mai, ora 14.10, de prim-vicepresedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir ?urcan. Candidatura ex-premierului a fost sustinuta de 33 de deputati din fractiunea Partidului Comunistilor (PCRM).
Dosarul Groppa a fost depus de fostul consilier prezidential, deputatul comunist Sergiu Stati, la 22.55, cu o ora pana la expirarea termenului limita. El a fost inaintat de 15 deputati comunisti, printre care doi fosti consilieri prezidentiali – Mark Tkaciuk si Oleg Reidman, vicepresedintele Parlamentului Grigore Petrenko si deputatul Vadim Misin.
Groppa a declarat venituri in suma de 246 000 lei, obtinute din 1 ianuarie 2008 pana la 14 mai 2009.
Alegerea sefului statului va avea loc la 20 mai. Acesta urmeaza a fi ales cu votul a 61 de parlamentari din cei 101 care formeaza legislativul.
Opozitia a anuntat ca nu va inainta candidati si nu va participa la alegerea sefului statului, fapt ce ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate. Fractiunea PCRM detine 60 de mandate in actualul Parlament si nu-i ajunge un singur vot ca sa desemneze presedintele.

Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *