Actualitate

Doliu în teatrul românesc: După Stela Popescu, o altă mare actriţă a murit

Actriţa Cristina Stamate fusese internată în urmă cu trei zile la Floreasca. Suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii, iar în ianuarie 2016 a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord deschis, când i s-au făcut trei bypassuri. După două luni, a urcat din nou pe scenă.

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti. Mai întâi a vrut să se facă medic, apoi avocat. A ajuns în final la teatru, mai ales că de mică toţi i-au spus că are talent şi că "artistă trebuie să se facă", după cum mărturisea într-un volum de amintiri.

În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", la 21 de ani. Dupã doi ani la Teatrul din Arad, a venit la Bucureşti, în anul 1972, la Teatrul de Revistã "Constantin Tãnase". După debutul în comedia "Birlic", alături de marele actor Grigore Birlic, au urmat zeci de spectacole la "Revistă".

Deşi a jucat şi în două filme celebre, "Grăbeşte-te încet" şi "Secretul lui Bachus" în anii ’80, a preferat întotdeauna teatrul de revistă. A jucat alături de Nicu Constantin, Jean Constantin, Stela Popescu, Ion Lucian şi mulţi, mulți alţii.

Cristina Stamate a avut roluri în numeroase spectacole de comedie precum "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Idolul femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Revista revistelor", "Ura… şi la gară" şi "Vara nu-i ca iarna". A jucat şi în spectacole de televiziune sau de radio.

La 60 de ani a debutat şi în arta regiei, în teatrul independent. În 2014 a pus în scenă spectacolul "Încurcătură la nivel înalt", la Teatrul Elisabeta.

Personalitate vibrantă şi tonică, Cristina Stamate s-a dedicat şi celor mici, predând cursuri de actorie copiilor încă din anul 1980. A publicat şi două cărţi, una de literatură gastronomică şi umor "Sare în bucate", în anul 2007, iar, după doi ani, o colecţie de eseuri, "Femeia Hopa-Mitică. Poveşti din lumea care mă-nconjoară".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *