Internațional

Donald Trump promite că se va ocupa de problema nord-coreeană

"Coreea de Nord este o problemă. Problema va fi rezolvată", a răspuns președintele la o întrebare privind mesajul său către Phenian.

Un mesaj pentru regimul lui Kim Jong-un este și faptul că Statele Unite au folosit joi, pentru prima dată, în Afganistan, bomba convențională de 10 tone GBU-43, supranumită "mama tuturor bombelor", apreciază Yonhap.

Trump nu a fost categoric în acest sens: "Nu știu dacă transmite un mesaj. Nu contează", a spus el.

Agenția de știri sud-coreeană preia opinii exprimate la televiziunea CNN de Gordon Chang, expert în securitatea estului Asiei. Acesta a afirmat că precedentul lider nord-coreean, Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, a petrecut șase luni în tuneluri în timpul războiului din Irak, în 2003.

În Afganistan, cea mai mare bombă convențională a fost folosită împotriva luptătorilor Statului Islamic care se adăposteau în peșteri și buncăre, iar generalul american John Nicholson, comandantul forțelor internaționale din țară, a declarat că GBU-43 "este muniția potrivită pentru a elimina aceste obstacole". Potrivit lui Chang, o parte importantă din complexul militar nord-coreean este ascunsă în tuneluri.

Expertul american a reamintit că sâmbătă este cea de-a 105-a aniversare a nașterii lui Kim Ir Sen, fondatorul dinastiei comuniste din Coreea de Nord, iar evenimentul ar putea fi marcat prin detonarea celei de-a șasea bombe atomice nord-coreene.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) merge până la a estima că sunt șanse de 84% ca Phenianul să efectueze teste nucleare în următoarele 30 de zile. Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), Mike Pompeo, a arătat într-un dialog la CSIS că "suntem mai aproape ca oricând în istoria Coreei de Nord" de momentul în care această țară va avea o rachetă balistică cu ajutorul căreia să poată trimite un focos nuclear în Statele Unite. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *