Actualitate

Donaţie de medicamente în valoare de peste 1,65 mln de lei

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Nicolae Jelamschi, a declarat la o conferinţă de presă că bolile sistemului cardio-vascular sunt cele mai răspândite în Republica Moldova, fiind şi cauza principală a mortalităţii. „Acest lot de medicamente va fi distribuit pacienţilor din zonele rurale, care au acces mai limitat la serviciile de sănătate şi necesită protecţie financiară. Ministerul Sănătăţii este gata să susţină orice companie sau organizaţie, care poate veni cu un asemenea act de donaţie”, a declarat Nicolae Jelamschi.

Donaţia companiei farmaceutice presupune 14 mii de cutii de medicament „Normodipine”, care este administrat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare, în special, a hipertensiunii arteriale. Totodată, întreprinderea a mai donat 33 615 de cutii de „Decaris”, medicament antiparazitar. „Compania noastră a realizat încă un proiect umanitar furnizând unul dintre cele mai eficiente medicamente „Normodipine”, către 14 000 de pacienţi din mediul rural. Pentru această categorie de pacienţi accesul la medicamente este mai problematic”, a menţionat Alexandr Derbentev, directorul Reprezentanţei „Gedeon Richter” în Moldova, companie donatoare.

Potrivit datelor oficiale al ministerului, în Republica Moldova, bolile sistemului cardio-vascular deţin întâietatea. În anul 2015 numărul total al acestor pacienţi a fost de 862 545, dintre care circa 343 546 suferă de hipertensiune arterială.

În anul 2015 morbiditatea prin parazitoze a constituit peste 15 mii de cazuri. Statisticile mai arată că populaţia din mediul rural se îmbolnăveşte mult mai frecvent de aceste infecţii comparativ cu cea din municipiul Chişinău. Astfel, la 100 de examinări efectuate, frecvenţa parazitozelor în municipiu constituie 0,9%, pe când în celelalte localităţi ale republicii – 4,5%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *