Editorial

Doza de cultură

La jumătatea acestei luni am participat la a X-a ediție a festivalului Felix Poetry Festival, în Antwerp, Belgia. O sărbătoare a poeziei orchestrată de poetul Michael Vandebril. Evenimentele s-au derulat pe mai multe zile, cu un start oficial la sfârșitul lui mai și o explozie poetică în ultimele trei zile de festival. Poeți tineri, dar extrem de buni, atât din alte țări, cât și din Belgia, adunați în Antwerp – unul din frumoasele orașe flamande. Cu locuri și străzi pe care după ce le-ai vizitat o dată, vrei să le revezi deja a doua zi.

Festivalul a fost deosebit, cu lecturi bune, lume prietenoasă, public interesat, cu Michael Vandebril mereu atent să iasă totul perfect, cu intervenții în text și imagine ale poeților mai experimentali. Câteva zile în care să te bucuri și să înveți.

Dar pe lângă festival mai e și frumusețea locului. Străzile înguste, placate de clădiri istorice și muzee, înțesate de terase, restaurante, librării, iar la răscruci păzite de biserici vechi de secole. Să mergi în bisericile din Antwerp și să vezi picturi de Rubens sau să te duci în Bruges ca să vezi în catedrala orașului o sculptură de-a lui Michelangelo, nu e puțin lucru.

De la Antwerp e simplu să călătorești și să vezi Marea Nordică, cu o introducere la barurile bune, realizată de alt poet din Antwerp, Andy Fierens. În drum spre mare poți sta câteva ore în Bruges, fiindcă biletul de tren îți permite să te oprești pe parcurs în alte stații, să îți reiei drumul când vrei, să te întorci cu trenul pe care reușești să îl prinzi.

Partea flamandă a Belgiei e frumoasă, bogată în istorie și poeți, perfectă pentru călătorii. Un loc în care simți că vrei să revii, mai ales dacă nu ai apucat să te plimbi câteva ore și în Ghent. Dar cel mai frumos când călătorești într-o țară străină e altceva: să îți dorești să te întorci și pentru oamenii de acolo, nu doar pentru clădiri și orașe. Și dacă e așa, atunci Antwerp poate să convingă pe oricine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *