Tendințe

Dragostea romantică durează mai mult decat cea pasională

 Conform unui studiu recent, relatiile bazate pe romantism au sanse mai mari de "viata" decat relatiile bazate pe pasiune. "Multi considera ca dragostea romantica este acelasi lucru cu cea pasionala, dar nu e asa", explica cercetatoarea Bianca Acevedo, de la Universitatea din California. "Dragostea romantica are intensitatea, angajamentul si chimia sexuala, dar fara componenta obsesiva a dragostei pasionale, sau obsesive. Aceasta include sentimente de nesiguranta si de anxietate, ceea ce ajuta in relatiile de scurta durata, dar pe termen lung, nu functioneaza."

Cercetatorii Bianca Acevedo si Arthur Aron au evaluat 25 de cazuri, realizate pe 6.070 de indivizi aflati in relatii de scurta sau de lunga durata. Concluzia a fost ca dragostea romantica este asociata cu o satisfactie mai mare decat cea pasionala. Cercetatorii au impartit relatiile in romatice, pasionale sau iubiri bazate pe prietenie, apoi in legaturi de lunga si de scurta durata. S-a constatat ca durata relatiilor scurte era de maxim patru ani, iar subiectii erau in principal studenti. Cele mai lungi relatii aveau o durata de peste 10 ani, iar subiectii erau mai ales persoane de varsta mijlocie.

Evaluarea a scos la iveala faptul ca persoanele care sustineau ca au o relatie bazata pe romantism sunt mai satisfacute, indiferent de stadiul in care se afla legatura. Relatiile de genul "companion" nu au fost asociate cu satisfactia in proportie prea mare, nici macar pe scurta durata.

In aceste conditii, cuplurile care s-au declarat satisfacute au spus ca au si un respect de sine mai mare. "Atunci cand simti ca partenerul tau este langa tine, inseamna ca ai o relatie buna si acest fapt faciliteaza iubirea romantica", spune cercetatoarea Bianca Acevedo. "De cealalta parte, sentimente ca lipsa sigurantei sunt asociate cu satisfactia scazuta si pot cauza conflicte in cuplu, ducand astfel la o dragoste de tip obsesiv."

Sursa: Femeia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *