Ultima oră

Drama deportărilor – evocată în cadrul unei conferinţe naţionale

Evenimentul a fost evocat de foşti deportaţi, savanţi istorici, jurişti. În discursul său, Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, s-a referit la necesitatea punerii în toate drepturile a foştilor deportaţi. Deşi aceştia au fost reabilitaţi, nici până astăzi nu le-au fost întoarse averile, iar oamenii care au suferit în Siberia şi se află la o vârstă înaintată, sunt nevoiţi să bată în toate uşile şi să-şi caute singuri dreptatea. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie Stat şi Drept al AŞM, Eugen Sava, dr. habilitat, director al MNAIM, Alexandru Postică, avocat la Asociaţia Promo-LEX şi alţi participanţi la discuţie au atras atenţia asistenţei asupra faptului că nu toţi tinerii cunosc întreaga dramă a deportărilor, întrucât ei nu au studiat aprofundat această perioadă istorică în şcoală. Poate de aceea, au estimat vorbitorii, mulţi dintre ei mai votează şi astăzi un partid care nu renunţă la seceră şi ciocan, deşi anume sub aceste însemne au fost duşi în gulag zeci de mii de români basarabeni.

La conferinţă a participat şi profesorul Grigore Ciobanu din Vasilcău, Soroca, autorul cărţii „Vasilcău”, scrisă împreună cu fiul său Tudor Ciobanu. Într-un capitol aparte, cartea reflectă ororile deportărilor care au avut loc în satul său de baştină.

Organizatorii conferinţei au prezentat şi alte materiale din istoria deportărilor – fotografii, hărţi, desene, tabele, unele dintre care se păstrează în depozitul muzeului.

În final, medicul Teodora Rotaru, din Cahul, a prezentat istoria tragică a tatălui său, deportat în 1941. Ea şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor asemenea conferinţe să fie organizate şi în afara Chişinăului – în satele şi oraşele noastre, pentru a demasca adevărata faţă a comuniştilor. Se ştie că, până în prezent, acest partid nu a condamnat deschis crimele regimului totalitar.

La eveniment a participat şi Leonid Bujor, consilier principal al Primului Ministru al R. Moldova pe probleme de Educaţie.

Andrian Adam,
stagiar la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *