Istorie

Drapelul lui Ştefan cel Mare, număr-record de vizitatori

Cu această ocazie, a avut loc o conferinţă de presă la care au participat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Institutului Cultural Român, Petru Guran, reprezentanţi ai MAI, precum şi consilierul prim-ministrului R. Moldova Leonid Bujor.

În doar două săptămâni de la inaugurare, Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a adunat la Muzeul Naţional din capitală peste 17 mii de vizitatori – cifră care, de regulă, este înregistrată pe parcursul unui semestru. Cel mai activ public au fost tinerii – 59%, majoritatea chişinăuieni.

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a calificat colaborarea dintre autorităţile române şi cele moldoveneşti ca fiind una fructuoasă. El a mulţumit celor care au sprijinit organizarea şi buna desfăşurare a expoziţiei. „Am avut o conlucrare extraordinară cu toate ministerele, în special cu MAI, care a făcut tot posibilul pentru asigurarea securităţii expoziţiei conform standardelor internaţionale. Expoziţia a fost o reuşită a tuturor celor care au colaborat la organizarea acestui eveniment”, a subliniat Postică.

Responsabila de relaţii cu publicul a Muzeului Naţional de Arheologie, Aurelia Corneţchi, a subliniat importanţa şi valoarea inestimabilă a acestei piese de patrimoniu şi impactul ei în peisajul cultural al R. Moldova. „Axată pe una dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul cultural al României, această expoziţie a fost excepţională atât prin discursul său expoziţional şi valoarea intrinsecă a relicvei, cât şi prin cea simbolică – o revelaţie pentru publicul din R. Moldova, dornic să-şi cunoască trecutul şi patrimoniul cultural”, a precizat directoarea. Ea mulţumit Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Muzeului Naţional al României pentru generozitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă, exprimându-şi speranţa că această colaborare se va perpetua prin noi proiecte culturale.

Ernest Oberlander-Târnoveanu a precizat că aceasta nu va fi ultima conlucrare de acest fel cu Chişinăul. „Vă asigur că această expoziţie a fost o probă pe viu a unei colaborări extraordinare. Ea nu ar fi fost posibilă în condiţiile date, dacă n-am fi avut trei parteneri de nădejde cu care ne-am înţeles perfect, plus sprijinul autorităţilor din România şi R. Moldova”, a subliniat directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Valorosul obiect aparţine patrimoniului cultural al României şi a fost adus la Chişinău cu prilejul aniversării a 20-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost expus publicului larg între 27 august şi 10 septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *