Timpul.md

Ultima oră 30 Iunie 2016 | 07:36

DREAPTA a comemorat victimele ocupației sovietice din 28 iunie 1940. APEL PUBLIC

La 28 iunie 2016 partidul unionist DREAPTA a comemorat victimele ocupației sovietice din 28 iunie 1940 în localitățile Republcii Moldova (Ungheni, Cantemir, Cahul, Susleni/Orhei ș.a.) și în orașe de peste hotare (Milano, Madrid, Lisabona, Montreal, Paris ș.a.), unde are înființate grupuri de susținători. 

La Chișinău un flash-mob a fost organizat la adresa str.Alexandru cel Bun, 19, unde în subsolurile imobilului din această adresă au fost exterminați sute de basarabeni în perioada 28 iunie 1940 – 22 iunie 1941 de către NKVD-ul sovietic.

Cu acest prilej Dreapta a lansat un apel public către Președinție, Parlament și Guvern și a arătat un cartonaș negru pentru politicenii și cetățenii dezmemoriați, care nu-și cunosc rădăcinile românești, ignorând istoria adevărată, inclusiv această pagină neagră din istoria recentă a românilor din Basarbia.

***

APEL PUBLIC

Azi, 28 iunie 2016, când se împlinesc 76 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS, partidul unionist DREAPTA face apel public către Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova de a întreprinde acțiuni punctuale în vederea comemorării acestei date istorice negre din istoria recentă.

Declararea pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin lege a zilei de 28 iunie drept Zi de comemorare a victimelor regimului comunist în rezultatul genocidului, deportărilor și foametei organizate.

Denunțarea de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova a Pactului Ribbentrop-Molotov și aderarea Republicii Moldova la Acordul interstatal pentru constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului, lansat pentru semnătură de miniștrii justiției ai Ucrainei, Poloniei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei la Tallin în 2015.

Inițierea de către Procuratura Generală a procesului public împotriva crimelor comunismului în baza numeroaselor volume de mărturii, documente de arhivă, care au fost publicate până în prezent cu scopul condamnării crimelor comunismului în instanțele judiciare ale Republicii Moldova.

Crearea Institutului de investigare a crimelor comunismului pe lângă Președinția Republicii Moldova, care va desecretiza dosarele comunismului și va face publice numele vinovaților de comiterea crimelor pe teritoriul Basarabiei: genocid, deportări și foametea organizată.
Partidul unionist DREAPTA

28 iunie 2016 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus