Actualitate

Drepcăuţenii solicită să li se respecte dreptul de proprietate

Potrivit edilului, firma „Drebozaci” a preluat bunurile şi cota valorică de la fostul kolhoz „Lenin”. Averea oamenilor a trecut la balanţa SRL „Drebozaci”. Larisa Ciobanu, fostul primar al localității, ar fi propus oamenilor să-şi vândă cotele la un preţ de 10% din valoarea reală. Cetăţenii au refuzat tranzacţia, dar la şedinţa respectivă au semnat că au primit hrişcă. Listele semnate de ei au fost însă folosite în alte scopuri. Timp de 17 ani terenurile şi averea celor din Drepcăuţi au fost folosite de către agentul economic, iar în prezent, când cotaşii îşi revendică drepturile, firma refuză acest lucru, a declarat primarul.

Ghenadie Ioxa spune că firma Drebozaci a contractat credite de la Moldinconbank, punând în gaj averea cotaşilor, fabrica de conserve, moara, combinele, brutăria, tehnica. În baza creditelor, „Drebozaci” a plătit datorii mai vechi către companii din Chişinău şi a cumpărat tehnică.

Mai mulți săteni se plâng acum că nu sunt lăsați să-şi folosească propriile terenuri. Aceştia acuză că terenurile pe care le deţin în proprietate au fost date în arendă firmei în baza unor contracte false, pe care proprietarii nu le-au semnat. De cealaltă parte, investitorul acuză rezilierea înainte de termen a contractelor de arendă.

Cotaşa Valentina Brega afirmă că pentru arenda unui teren cu suprafața de 1,6 ha firma îi achită câte 600 kg de grâu. Femeia spune că nu a semnat contractul de arendă și că au făcut-o alții în locul ei. Deși are titlu de proprietate, este purtată prin judecăți în baza unor contracte false.

Și Vera Covalciuc, o altă locuitoare a satului, s-a plâns că vrea să scrie terenul pe numele copiilor, dar nu o poate face pentru că pământurile vizate în litigiu sunt arestate. Aceasta a mai spus că firma „Drebozaci” ar amenința bătrânii din Drepcăuţi că li se va tăia pensia dacă nu dau cotele în arendă companiei.

Veaceslav Rusnac, cotaș, spune că mama sa are două cote cu suprafața de 3,2 hectare şi firma „Drebozaci” nu-i permite să le prelucreze aşa cum doreşte. Potrivit bărbatului, 95 de cotaşi sunt implicați în două procese de judecată cu agentul economic care le-a luat terenurile.

„Vrem doar ca Drebozaci să se achite cu cotaşii şi nu le solicită nimic în plus”, a declarat primarul Ghenadie Ioxa.

Conform idno.md, societatea cu răspundere limitată Drebozaci din Briceni este condusă de Cernei Igor şi Dukach Volodymyr.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *