Timpul.md

Actualitate 12 Octombrie 2018 | 08:25

Drumul european care leagă Bucureștiul de Moldova va fi mai sigur. Se instalează separatoare de sens unice în Europa

Autoritățile vor să monteze separatoare de sens pe E85. Drumul european care leagă Bucureștiul de Moldova e cunoscut drept "șoseaua morții", din cauza accidentelor.

La fiecare 5 zile, un om moare pe E85. Tocmai de aceea, drumul european care leagă Bucureştiul de Moldova e supranumit şi "şoseaua morţii". De anul viitor aceste cifre şocante ar putea fi reduse: autorităţile vor să monteze pe E85 separatoare de sens pe role. Noua tehnologie e inventată în Coreea de Sud şi promite să reducă numărul accidentelor grave. Șoferii cred, însă, că e nevoie urgentă de lărgirea şoselei.

Șoseaua europeană 85 a fost proiectată în urmă cu 20 de ani pentru valori de trafic de două ori mai mici decât în prezent. Este un drum întreţinut şi semnalizat, cu multe limitări de viteză. Chiar şi aşa, 14 oameni au murit şi alţi 34 au fost grav răniţi în accidentele rutiere produse de la începutul anului numai pe porţiunea de şosea din judeţul Buzău.

30 de mii de vehicule tranzitează zilnic drumul E85. Pe câteva dintre porţiunile cele mai periculoase sunt montate deja separatoare din beton.

De anul viitor, pe drumul european 85, dar şi pe DN 7 de pe Valea Oltului, ar urma să apară separatoarele pe role. Este vorba despre o tehnologie nouă, care absoarbe şocul şi ajută maşinile să se redreseze după impact. Noile parapete ar urma să fie instalate pe mijloc, dar şi pe marginea şoselei, în curbă sau în pantă.

Deocamdată, Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere nu ştie la cât se va ridica investiţia, pentru că lucrează încă la proiect. Cert este că România ar fi prima ţară din Europa cu un astfel de sistem, care a fost proiectat în Coreea.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus