Actualitate

DSE: 25 de copii au decedat anul trecut în incendii şi accidente rutiere

Această cifră coincide cu numărul total de copii decedaţi din aceeaşi cauză pe parcursul întregului an 2015. Totodată, potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, numărul copiilor decedaţi în accidente rutiere pe parcursul anului 2015 rămâne la acelaşi nivel ca în 2014, transmite IPN.

Datele au fost prezentate în cadrul unei dezbateri organizate de proiectul REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova. Discuţiile s-au axat pe identificarea căilor de transmitere către publicul larg a 16 filmuleţe grafice despre prevenirea accidentelor casnice şi rutiere.

Ofiţerul de presă al SPCSE, Liliana Puşcaşu, a menţionat că cei patru copii au decedat într-un incendiu izbucnit în localitatea Trinca, raionul Edineţ. În mare parte, cauzele incendiilor sunt încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor şi a coşurilor de fum, aparatele electrice improvizate. „Drept sursă de intoxicaţie cu monoxid de carbon pot fi instalaţiile alimentate cu gaze naturale. O cauză de incendiu poate fi neatenţia la utilizarea surselor de foc, mai ales în localităţile rurale”, a menţionat Liliana Puşcaşu.

Totodată, pe parcursul anului 2015, în accidentele rutiere au fost implicaţi peste 400 de copii, 21 dintre care au decedat. Cele mai multe accidente soldate cu decesul minorilor s-au înregistrat în lunile iunie şi septembrie. Din numărul total, mai bine de 100 de copii au fost traumaţi grav, iar 265 s-au ales cu traumatisme uşoare. Comparativ cu anul 2014, numărul copiilor implicaţi în accidente rutiere este în uşoară scădere.

Adulţii pot afla informaţii despre cum să-şi protejeze copiii de intoxicaţii şi accidente de pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de Fundaţia ”Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate”.

sursa: ipn.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *