Timpul.md

Actualitate 13 Iunie 2019 | 12:23

După Venezuala, Coreea de Nord și Siria a venit şi rândul Moldovei să beneficieze de „salvarea” Rusiei

După Ucraina, şi Republica Moldova începe să simtă pe propria piele tactica “războiului hibrid”, purtat cu succes de Rusia în diferite regiuni ale lumii. Metodele de care uzează colosul din Răsărit în diferite regiuni ale lumii, cum fi, Siria, Venezuela sau Coreea de Nord, sunt, în mare parte, aceleaşi: Iniţial se întreprind acţiuni de destabilizare a situaţiei din respectivele ţări, de provocare a haosului, pentru ca, ulterior, Rusia să se autopoziţioneze drept singurul salvator al acestora. 

Această postură îi asigură şi calitatea de singur jucător important în zona, controlând totul. În pierdere rămân doar cetăţenii ţărilor pe care Rusia caută să le “salveze”, iar Moldova este cel mai proaspăt exemplu în acest sens.

Cu sprijinul tacit al unor ştabi din UE, Kremlinul a forţat formarea unei majorităţi parlamentare între blocul ACUM şi PSRM, dar şi a unui Guvern obedient Moscovei. Înainte de aceasta, tot cu ajutorul serviciilor secrete, a fost menţinută constant o stare de instabilitate, dar şi alimentată o psihoză generală împotriva Partidului Democrat, aflat la guvernare.

Într-un interviu acordat postului rus de televiziune "MIR", preşedintele de la Moscova, Vladimir Putin, a declarat că Rusia va continua să acorde sprijin alianţei dominate de socialiști la Chişinău, pe fondul crizei din Republica Moldova. "Îl vom sprijini în mod necondiţionat pe preşedintele Dodon şi pe actualii săi parteneri de coaliţie, așa-zis prooccidentali, astfel ca ei să se debaraseze de acele persoane care până de curând au uzurpat puterea în R. Moldova", a declarat Putin.

Unele instituţii media, afiliate PAS-PPDA prezintă deja declaraţia lui Putin drept un exemplu de tact diplomatic şi disponibilitate salutabilă de a interveni în Moldova împotriva PDM şi a lui Vlad Plahotniuc. În opinia martorilor lui Sandu şi Năstase, Moscova oferă un mare serviciu Republicii Moldova, fiind preocupată, spun ei, doar de ”democratizarea” ţării noastre.

Este o declarație cel puțin ipocrită, în condițiile în care ieri, la Moscova, zeci de oameni care au participat la un marș pașnic au fost bătuți cu bestialitate și reținuți de ”gardienii democrației” de la Kremlin.

Realitatea este sumbră și pentru Republica Moldova. Din ziua de 8 iunie, atunci când nou-formata “alianţă Kozak” a sfidat, la pachet, Constituţia şi toate normele legale importante, Moscova a început să preia, de facto, controlul asupra statului Republica Moldova. Ţara noastră se reîntoarce din nou, sigur, în închisoarea popoarelor.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus