Externe

E timpul să punem capăt violenţei contra femeilor

Imaginaţi-vă o femeie. Poate trăi oriunde în lume. Poate face parte din orice grup socio-economic, poate fi de orice etnie, de orice religie. Într-o zi obişnuită această femeie munceşte câte 8-12 ore la un magazin sau la o fermă, la o fabrică sau în gospodăria cuiva, pentru un salariu mic. După ce se întoarce acasă, ea îşi întreabă copiii ce au învăţat în acea zi la şcoală şi cine îşi doresc să devină când vor creşte mari. Ea petrece ore în şir pregătind mâncare pentru o familie numeroasă. În multe părţi ale lumii, ea cultivă şi produsele cu care-i hrăneşte pe toţi la masă… Acum imaginaţi-vă ce se întâmplă când femeia nu poate face oricare dintre aceste lucruri, pentru că a fost supusă violenţei bazate pe gen. Costul îngrijirii sale medicale reduce şi mai mult bugetul şi aşa mic al familiei. Dacă ea nu mai poate să lucreze ori să-şi îngrijească micuţii din cauza unor traume fizice sau psihologice, copiii ei abandonează şcoala şi îşi caută de lucru pentru a-şi susţine familia. Proprietarii magazinului din localitate pierd un client, astfel şi veniturile acestora scad.

Posibil că recunoaşteţi această femeie. Căci o femeie din trei din întreaga lume s-a confruntat cu o formă de violenţă bazată pe gen. Una din cinci a fost supusă violului sau tentativei de viol. Altele se pot confrunta cu violenţa domestică sau exploatarea sexuală. Indiferent de forma acesteia, violenţa bazată pe gen constituie o încălcare intolerabilă a demnităţii umane. Nimeni nu poate cuantifica durerea şi suferinţa personală de pe urma oricărei forme de abuz. Dar facturile medicale şi cheltuielile de judecată, salariile pierdute şi productivitatea scăzută sunt lucruri al căror preţ poate fi estimat. Şi atunci când facem acest lucru, vedem cât de mult îl costă cu adevărat violenţa împotriva femeilor şi a fetelor pe fiecare membru al societăţii. Totodată, daunele sunt transmise şi la restul comunităţii, prin cheltuieli mai mari de procedură judiciară, asistenţă medicală şi pentru servicii de securitate. Nicio ţară sau regiune a lumii nu este scutită de aceste cheltuieli. În Statele Unite, un studiu al centrelor pentru prevenirea bolilor, realizat în 2003, a estimat că costul violenţei exercitat doar de partenerii intimi depăşeşte 5,8 miliarde USD anual – aproape 4,1 miliarde USD cheltuiţi pe servicii directe de sănătate şi asistenţă medicală şi aproape 1,8 miliarde USD este valoarea pierderilor de productivitate.

Violenţa împotriva femeilor şi a fetelor e, de asemenea, o problemă a drepturilor internaţionale ale omului şi a securităţii naţionale.

Consecinţele violenţei pe scară largă se extind dincolo de vătămările corporale sau pierderile materiale imediate. Deseori există efecte grave şi de lungă durată asupra sănătăţii, precum şi urmări sociale şi psihologice care afectează victimele violenţei, copiii şi familiile acestora şi comunităţi întregi. Ne angajăm să vorbim despre violenţa împotriva femeilor şi a fetelor şi să îmbunătăţim protecţia şi participarea lor la nivel mondial. Abuzul se poate întâmpla oriunde şi e inacceptabil în orice formă. Ţările nu pot progresa când jumătate din populaţiile acestora sunt marginalizate, maltratate sau discriminate.

Este timpul să reînnoim angajamentul de a pune capăt abuzului care ţine captive atât de multe femei şi fete din întreaga lume. Este timpul să aruncăm o provocare impunităţii care perpetuează acest ciclu al violenţei. Este timpul să lucrăm împreună, în parteneriat, pentru a lăsa în trecut toate formele de violenţă.

Hillary Rodham Clinton
Secretarul de Stat al SUA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *