Ultima oră

Economia Rusiei afectată de criza din Ucraina

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

”Fuga capitalului este cel mai îngrijorător lucru în prezent”, a declarat Alexei Ulyukayev în faţa camerei inferioare a Parlamentului rus. Oficialul menţionat a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activităţii de investiţii, nu numai în sectorul de stat dar şi din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an investiţiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

”Pe lângă factorii interni care stau la baza încetinirii ritmului de creştere, există în prezent o incertitudine mare pe pieţele financiare globale, ieşiri mari de capital şi lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investiţii în contextul mediului internaţional dificil din ultimele două luni”, a spus Alexei Ulyukayev.

În primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităţilor de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, graţie cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

Săptămâna trecută, Guvernul rus şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru 2014 până la un interval cuprins între 0,5 şi 1,1%, faţă de un avans de 2,5% preconizat anterior, adăugând însă că cifrele ar putea fi revizuite în cazul impunerii unor sancţiuni occidentale mai severe.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *