Timpul.md

Actualitate 26 Septembrie 2018 | 11:54

ECONOMIE /// Prețul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Prețul petrolului Brent a atins marți un nou maxim al ultimilor patru ani, din cauza apropierii intrării în vigoare a sancțiunilor Statelor Unite împotriva Iranui și a reticenței OPEC și a Rusiei de a crește producția pentru a compensa impactul anticipat asupra ofertei, transmite Reuters. 

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat la 81,69 dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2014, fiind ulterior tranzacționate în urcare cu 0,4%, la 81,5 dolari pe baril, scrie News.ro. Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a avansat cu 0,3%, la 72,28 dolari pe baril.  

Statele Unite vor aplica noi sancțiuni împotriva Iranului, începând din 4 noiembrie, iar Washingtonul presează guvernele și companiile din întreaga lume să se conformeze și să reducă achizițile din această țară.

”Iranul va pierde un volum considerabil de export și, având în vedere reticența OPEC și a altor producători de a crește livrările, piața nu are capacitatea de a acoperi deficitul ofertei”, a declarat Harry Tchilinguirian, director la nivel global pentru strategii pe piețele de mărfuri la banca franceză BNP Paribas.

Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Iranul au anunțat luni că vor să dezvolte mecanisme de plată pentru a continua tranzacțiile în pofida sancțiunilor Statelor Unite, dar majoritatea analiștior anticipează că Washingtonul va reduce oferta de petrol cu 1-1,5 milioane de barili pe zi.

https://www.profit.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus