Timpul Local

EDELWEISS readuce încrederea şi optimismul

 Astfel a reacţionat Galina Brânză, familia căreia şi-a pierdut în urma inundaţiilor din vară tot ce a agonisit cu mare trudă, dar care în scurt după drama pe care a trăit-o a primit prima casă oferită de Edelweiss. Fundaţia a achiziţionat pentru familia Brânză o gospodărie cu două case şi 20 de ari de pământ in jurul acestora in satul Onești, un hectar de teren agricol, o vacă, iar pentru mezina familiei de doi anişori – o bicicletă şi un urs mare de pluş.

Ajutoare în valoare de peste 2,2 milioane de lei au fost dăruite sinistraților din raionul Hâncești în doar câteva săptămâni. Sinistraților le-au fost oferite case de locuit, dar şi mobilă, electrocasnice, teren agricol și animale domestice.

„Responsabilitatea socială a unui om de afaceri sau a unei companii nu se reduce doar la asigurarea unor salarii decente angajaților și plata la timp a tuturor impozitelor la stat. De multe ori mult mai importantă este reacționarea promptă la nenorocirile oamenilor prin oferirea unui ajutor care să le readucă viața la normal sau poate chiar să o schimbe spre bine”, a declarat fondatorul Edelweiss Vlad Plahotniuc, care a înmânat cheile de la casele renovate.

Fundaţia Edelweiss, o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc, a devenit în scurt timp un model de responsabilitate socială activă. Crearea unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentați şi dezavantajaţi din Republica Moldova, acestea sunt scopurile Fundației, care a anunţat că are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător.

Cu suportul Fundaţiei în anul 2010 s-au desfăşurat festivalurile “Invită Maria Bieşu”, „Două inimi gemene”, Festivalul de epigrame şi fabule şi altele. Edelweiss a sponsorizat lansarea câtorva piese teatrale şi a contribuit la editarea a unui număr semnificativ de cărţi pentru copii.

La sfârşitul lunii iulie Fundaţia a lansat campania de sensibilizare a opiniei publice cu genericul "Împreună reușim!". În cadrul acestei campanii, a fost salvat un copil cu viciu cardiac-înnăscut, au fost donate electrocasnice și schimbate termopanele la un orfelinat, dăruite plapome și electrocasnice unui azil de bătrâni din Strășeni. Peste 750 de copii din familii defavorizate şi părinţii au vizionat gratis spectacolul pentru copii „Spărgătorul de nuci”, graţie Fundaţiei Edelweiss. Acţiunea a făcut parte din aceeaşi campanie „Împreună reuşim”, lansată de către Fundaţia Edelweiss în parteneriat cu postul de televiziune Prime. Iar
Aneta Serbuşcă, director executiv al Fundaţiei, a anunţat că şi pe viitor colaborarea dintre Edelweiss şi Teatrul de Operă şi Balet va continua în proiectul care are misiunea de a promova accesul copiilor şi tinerilor dezavantajaţi la valorile cultural-educaţionale ale Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie a fost oferit un set de instrumente muzicale în valoare de 41 000 de lei celor mai talentaţi copii de la Şcoala de Arte „Maria Bieşu” din oraşul Ştefan Vodă. O
familie social vulnerabila a fost susţinuta de către Fundaţia Edelweiss în cadrul ajutorului acordat celor mai nevoiaşe familii, Ion Bucur, student al facultăţii Artă Instrumentală, Compoziţie şi Muzicologie, catedra Instrumente populare, a primit un instrument muzical pentru a-şi putea perfecţiona ceea ce ii place cel mai mult să facă.

În luna octombrie 100 de studenţi ai Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Tehnice din Moldova şi Academiei de Studii Economice au beneficiat de burse pentru anul de studii 2010-2011, în mărime de 650 lei lunar, în cadrul Programului de Responsabilitate Socială al Victoriabank, la care Vlad Plahotniuc este preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Studenţii care au primit bursele au afirmat că este ,,un gest frumos şi efectiv pentru că oferă şansa să-ţi realizezi planurile şi să-ţi transpui în practică ideile”.

Fundaţia Edelweiss a anunţat la începutul lunii octombrie că va sprijini realizarea unor proiecte ale Uniunii Scriitorilor din Moldova. Astfel, în 2011 Edelweiss va finanţa editarea creațiilor literare autohtone. Proiectul de colaborare dintre Edelweiss și Uniunea Scriitorilor, mai cuprinde: editarea albumului "Uniunea Scriitorilor din Moldova – 90"; acordarea premiului "Opera Omnia-2009", ce a fost înmânat maestrului Spiridon Vangheli; premii pentru relații culturale, proză, poezie, eseu și critică literară. Alte proiecte ce vor face parte din acest parteneriat sunt lansarea unui ciclu de emisiuni radio și TV pentru copii și organizarea întâlnirilor scriitorilor cu copiii.

Aceste sunt doar câteva din zecile proiecte realizate de Fundația Edelweiss sau pe care le preconizează să le lanseze. Prin aceste proiecte Edelweiss readuce încrederea şi optimismul, iar deseori aduce la normal viaţa unor oameni deznădăjduiţi.

„Vlad Plahotniuc este un intelectual. Doar un intelectual îşi poate face avere ca să poată supraviețui şi în acelaşi timp poate ajuta pe alţii”. afirma dramaturgul Andrei Strâmbeanu în cadrul emisiunii "Fabrika" de la Publika TV.

P

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *