Timpul.md

Politică 1 Februarie 2012 | 15:14

Ședința Comisiei Unificate de Control despre posturile ilegale instalate de "transnistreni"

Situația în jurul posturilor de control ilegale, instalate de către structurile de la Tiraspol în apropiere de localitatea Pohrebea și pe barajul Hidrocentralei de la Dubăsari rămâne în continuare nesoluționată.

În cadrul ședinței, delegațiile în CUC au examinat diverse formule de soluționare a crizei generate de activitatea acestor posturi. Referitor la situația de la Pohrebea, părțile examinează posibilitatea efectuării controlului de către posturile de poliție și “miliție”. Delegația Republicii Moldova propune aplicarea unei formule de compromis și în cazul situației pe barajul Hidrocentralei de la Dubăsari. În acest sens, se menționează necesitatea respectării depline a deciziei CUC din 9 februarie 2006, care prevede faptul că părțile se vor abține de la instalarea posturilor suplimentare de control. De asemenea, a fost reiterat apelul către părți din partea delegațiilor Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în CUC din 20 octombrie 2011, de a se abține de la acțiuni unilaterale capabile să tensioneze situația în Zona de securitate.

Delegația transnistreană în CUC, ca şi înainte, diminuează competența Comisiei în examinarea problemelor vizând posturile de control ilegale din Zona de securitate. Reprezentanții de la Tiraspol se opun şi la propunerea de a soluționa situația de la Hidrocentrala de la Dubăsari în conformitate cu hotărârile CUC. Atitudinea neconstructivă a acestora blochează luarea unei decizii pe cazul dat și, per ansamblu, activitatea Comisiei Unificate de Control.

Co-președintele CUC din partea Moldovei gen. I.Solonenco a făcut apelul către toate delegațiile să manifeste o atitudine constructivă în cadrul discuțiilor, capabilă să deblocheze situația curentă în Comisie.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control va avea loc pe data de 8 februarie 2012.  

Anunță: Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus