Timpul.md

Actualitate 12 Octombrie 2018 | 16:55

Șeful CNA, despre recuperarea banilor din băncile fraudate: Dosarele pentru un prejudiciu de 7,74 de miliarde de lei au fost deja transmise în judecată

Beneficiarii finali ai fraudei bancare sunt cunoscuți, iar în judecată au fost transmise deja dosare ce vizează un prejudiciu de 7,74 miliarde de lei. În același timp, dosarele care vizează alte 1,9 miliarde de lei sunt la etapa urmării penale și urmează a fi transmise în instanță. Declarațiile au fost făcute de către șeful Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, la audierile din Parlament. 

Zumbreanu le-a spus deputaților că organele de drept au reușit să identifice până în prezent beneficiarii a 90% din sursele financiare delapidate din sistemul bancar.

Bogdan Zumbreanu afirmă că urmează să fie identificați beneficiarii a 1,06 miliarde de lei beneficiarii nu sunt identificați.

Șeful CNA s-a referit și la sumele recuperate din vânzarea activelor persoanelor implicate în furturile din bănci. Potrivit lui, au fost vândute bunurile a 22 de întreprinderi implicate în jaful bancar, fiind recuperate 420 de milioane de lei. În același timp, sub sechestru se află alte bunuri în valoare de 106 milioane de lei.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a adăugat că până acum au fost recuperate, din vânzarea bunurilor băncilor implicate în jaful bancar, 1,2 miliarde de lei. Acesta a dat asigurări că autoritățile au depus eforturi considerabile ca frauda bancară de genul celei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank să nu se mai repete. 

Cele trei bănci au intrat în proces de lichidare în toamna anului 2015. Potrivit strategiei de recuperare a banilor sustrași din cele trei bănci, prezentate la începutul anului de către Procuratura Generală, din suma de 10,7 miliarde care au rămas pe seama BNM, la această etapă procuratura anticorupție a expediat în instanța de judecată cauze penale cu identificarea beneficiarilor finali, cauze penale unde au fost deja investigat cu certitudine prejudiciul de 5.6 miliarde de lei. La etapa de urmărire penală, la moment sunt alte cauze penale care se investighează suma prejudiciului de 4 miliarde de lei, deja unde sunt persoane identificate și la scurt timp aceste persoane vor fi trimise în instanța de judecată. Din toată suma investigată, la moment am rămas cu 1 miliard și 60 de milioane de lei, bani care urmează să fie nemijlocit identificat cine sunt beneficiarii a acestor mijloace financiare și cine au fost implicați în procesul sustragerii.

Din suma de 5,6 miliarde de lei, cauze trimise în judecată, la moment sunt decizii difinitive deja pasibile de a fi puse în executare pe următoarele cauze penale: 52 milioane de lei, este vorba de condamnații Rusu, compania Caravita, 472 milioane de lei, condamnat fiind Filat Vladimir, 869 milioane de lei condamnat fiind Platon Veaceslav. Sentințe de Condamnare după prima instanță 2,7 miliarde în cazul lui Ilan Șor, 10 milioane de lei în cazul lui Chiril Luchinschi. Respectiv, pe rol mai sunt în instanța de fond dosare în valoare 1,38 miliarde de lei grupul Gacichevici și 485 milioane, persoane de la BC Unibank.

Sursa: Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus